Jak funguje ruská propaganda? Analytik prozradil podrobnosti

Praha - Analytik think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda se v pátek spolu s Ondřejem Soukupem a Romanem Mácou zúčastnil debaty o ruské propagandě. Debaty se zúčastnil například také poslanec Jaroslav Foldyna, politolog Zdeněk Zbořil, nebo zástupce ředitele ruského kulturního centra v Praze Oleg Soloduchin který Jandovi prozradil, jak fungují ruská média.

Janda na sociální síti prozradil, že páteční setkání se neslo v duchu nevole vůči České televizi a "hlubokých tezí jako 'všichni dělají propagandu', 'není komu věřit' a učebnicovém přesunu témat od Ukrajiny k islámu a migraci. Zástupce Kremlu v ČR Soloduchin ale následně analytikovi prozradil, na jakém principu fungují ruská média.

"Potvrdil, že se zástupci ruských státních "médií" každý pátek scházejí v Kremlu pro noty, ovšem ty mají formu "doporučení". Ty si však prý ještě nikdo neodvážil nedodržet, dodal se smíchem. Prý totiž platí logika, že "kdo platí, toho muzika hraje". Je prý v pořádku, že vláda určuje agendu, o které se bude psát. Pak hájil Sputnik. Když jsem ho opakovaně žádal o jeho definici slova "médium", neodpověděl," svěřil se Janda na facebooku.

"Ještě lepší bylo jeho tvrzení, že o ruská státní média se nemáme zajímat, protože ty jsou určena pro domácí politiku. Proto nám do nich nic není, přestože se na nich vyhrožuje Západu jadernou válkou. Máme se prý starat o "média, která jsou určena pro zahraniční politiku", jako je RT," dodal.

Právě tato ruská média jsou čím dál tím oblíbenější mezi českými politiky. Řada z nich se nebrání poskytnout jim rozhovor nebo sdílet jejich články na sociálních sítích. To se týká například mluvčího prezidenta republiky Jiřího Ovčáčka, který na svém profilu poukazuje na články z těchto médií.

"Mluvčí prezidenta České republiky čte a sdílí Sputnik, nejhrubější předstírání "média". Přímo placeno a oficiálně řízeno Kremlem, oblíbený zdroj konspiračních teorií a deklarovaný nástroj Putinovy hybridní války. Nedivím se, že na Hradě nemají bezpečnostní prověrky. Teda ty naše, české," okomentoval nedávno Janda jeden takový článek, který sdílel Ovčáček ze serveru Sputnik.

Evropské hodnoty následně upozornily, že tento týden zaznamenaly řadu dezinformací a konspiračních teorií vztahujících se k tureckému a americkému působení v Iráku a v Sýrii. "Z prokremelských médií by tak člověk při troše nepozornosti mohl získat například následující představy o dění ve světě," píší v tiskové zprávě a přidávají příklad těch nejzávažnějších dezinformací:

USA se pokouší vyvolat válku se Sýrií a/nebo s Ruskem, neokonzervativci v Obamově vládě si přejí svržení Vladimira Putina.
Nové turecké jednotky nasazené v Iráku proti vůli tamní vlády mají za úkol chránit transport ropy z Islámského státu. USA, Saúdská Arábie a státy nakupující ropu od Islámského státu chtějí svrhnout vlády v Sýrii a Íránu a zničit Irák. Západ vyvolal občanskou válku v Sýrii, důvodem byla přílišná syrská nezávislost na západních institucích.

Související

Více souvisejících

Jakub Janda (Evropské hodnoty) Noviny / tisk Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy