RegioJet u soudu se stížností na postup ÚOHS neuspěl

Brno - Železniční dopravce RegioJet neuspěl u Nejvyššího správního soudu (NSS) se stížností proti postupu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve správním řízení, které vede s Českými drahami.

ČTK to zjistila z webu soudu. Už dříve žalobu dopravce zamítl Krajský soud v Brně. RegioJetu vadilo množství informací, které ÚOHS po soukromém dopravci požaduje, stejně jako délka řízení. Soudy ale chyby v postupu úřadu nenašly.

Správní řízení vede ÚOHS s Českými drahami na podnět RegioJetu od roku 2012. Zatím ale rozhodnutí nevydal. ČTK to dnes potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Státního dopravce ÚOHS podezřívá ze zneužití dominance na trati Praha - Ostrava. České dráhy od začátku řízení popírají, že by zákon porušily.

RegioJet postup úřadu v minulosti několikrát kritizoval. "Místo toho, aby se ÚOHS zaměřil na prošetření podnákladových cen Českých drah, snažil se celou věc zdržovat nepochopitelným získáváním detailních informací od dopravce RegioJet," uvedl loni po prohře firmy u Krajského soudu v Brně mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Související

České dráhy, ilustrační fotografie.

České dráhy podle Evropské komise poškodily firmu Regiojet

Evropská komise (EK) obvinila České dráhy (ČD) a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. Komise dnes uvedla, že český podnik s rakouským uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy, oběma proto zaslala takzvané prohlášení o námitkách.

Více souvisejících

regiojet soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy