Drsná válka mezi konvičkovci a akademiky: Vlastizrádci, ubožáci, Hitlerjugend pražské kavárny

Praha – Sobotní útok na Autonomní sociální centrum Klinika kromě politiků odsoudili i někteří akademici, mezi nimi i Filozofická fakulta Univerzity Karlovy. To ale doslova rozlítilo příznivce skupiny Islám v ČR nechceme, kteří fakultě doslova vyhlásili válku.

Děkanka fakulty Mirjam Friedová odsoudila útok na Kliniku. Akce podle ní měla „zastrašit tu část české občanské společnosti, která se v různých formách zapojuje do dobrovolnické pomoci uprchlíkům".

„Použití násilí proti občanskému komunitnímu centru je zbabělým gestem těch, kteří nemají odvahu vést s lidmi odlišného smýšlení dialog, protože jsou si vědomi, že jejich argumenty v něm nedokáží obstát. Jako univerzitní instituce proto ostře odmítáme zastrašování, ať již verbální, či fyzické, těch, kteří praktickou pomocí vyjadřují solidaritu s potřebnými. Bez ohledu na individuální názor na současnou migrační situaci musíme hledat řešení výhradně v mezích demokratického systému. Vzájemný dialog vyžaduje nejen kritické myšlení a poctivou analytickou práci, ale především odvahu hovořit se svým názorovým oponentem důstojně a s respektem," uvádí fakulta v oficiálním prohlášení.

Takové vyjádření se ale nelíbí příznivcům skupiny Islám v ČR nechceme. „My si jej překládáme jako skandální snahu o společenskou legitimizaci extrémně levicových proudů a pomoci muslimským invazistům (nezaznamenali jsme, že by FF podobně veřejně odsoudila např. loňský pokus o anarchistický útok na vlak, šikanu Doc. Konvičky či zapalování aut restaurace Řízkárna) a jako výraz protestu udělujeme FF UK jednu hvězdičku na Facebooku," uvedla skupina na Facebooku s tím, aby její příznivci učinili to samé.

//

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy se cítila natolik zasažena útokem chuligánů na nebohé, krajně levicové agresory z...

Zveřejnil(a) Islám v ČR nechceme dne 9. únor 2016

V rámci kampaně, kterou IVČRN nazval doslova „Star Wars", se na facebookové stránce fakulty začala objevovat negativní hodnocení. To ale zmobilizovalo i ty, kteří s názorem fakulty souhlasí, kteří naopak fakultě začali udělovat pětihvězdičková hodnocení. „Den druhý: Hvězdičkovou bitvu se sluníčky o rating FF UK aktuálně lehce prohráváme," komentoval vývoj kampaně IVČRN na Facebooku.

„Hitlerjugend pražské kavárny. Vychovává budoucí pracovníky neziskovek a příjemce dávek v nezaměstnanosti. Na nic jiného tihle ubožáci nemají," pustil se do fakulty například diskutující Michal Vohrabka. „Škola, která podporuje zrádcovství vlastní země a jejich občanů, si nezaslouží ani jednu hvězdičku. Mezi hlavní hodnoty každé země by měla patřit ochrana vlastních občanů před invazí nebezpečných, ideologií zaslepených lidí. Fakulta, mezi jejíž obory patří i arabistika, která neví, jak nebezpečnou ideologií je islám, je nejen zbytečná, ale především nebezpečná - nebezpečná vlastní zemi," dodala Monika Skulová. Další lidé označovali studenty fakulty za „levicová sluníčka" či „budoucí zaměstnance McDonaldu".

Objevily se však i hlasy, které vyjádření fakulty podporují. „Pět bludišťáků pro FF UK. Byť z jiné fakulty a jiné univerzity, spojuje nás jedno. Vzděláním ke svobodě," uvedl Ondřej Marosz. „Člověk najde milion a jednu chyb na našem vysokém školství, které se ani UK nevyhnou. Nicméně i přesto zůstává tato fakulta institucí, která nastoluje ty správné otázky, zaštiťuje evropské hodnoty kritického myšlení a tolerance a nebojí se řvoucího davu nedouků," uvedl Petr Zajíček. „Nemyslím si o tom nic. My na FF si totiž o ničem nic nemyslíme, mozky nám jsou vymývány levicovým extremismem. Budou z nás obraceči burgerů ve fast foodech. Anebo feťácký smažky," parafrázoval slova odpůrců fakulty její student Tomáš Chaloupecký.

K filozofické fakultě se později přidala také Akademie výtvarných umění v Praze, konkrétně její rektor Tomáš Vaněk.

AVU PROTI ZLU

Naše společnost se primitivizuje a chce být zlá.

Důkazem jsou rasistické a nenávistné útoky posledních dnů.Důkazem je tolerování i podněcování těchto útoků velkou částí společnosti.Důkazem je výsměch a bagatelizace empatie a humanismu.Důkazem je každodenní popularizace zloby.Důkazem je distribuce strachu z nejvyšších míst politiky.Důkazem je samotný fakt, že se takovéto věci vůbec dějí.

Jako rektor i pedagog Akademie výtvarných umění v Praze jsem proti projevům násilí a jejich toleranci. Plně podporuji postoje a iniciativy pedagogů, studentů a všech zaměstnanců naší školy, kteří se staví proti sílícímu zlu a nenávisti projevující se v naší společnosti.

Pevně a hluboce ctíme naše svobody a zásady demokracie, lidský respekt, důstojnost a solidaritu. Tyto hodnoty musíme nadále prosazovat a chránit.

Tomáš Vaněkrektor a vedoucí pedagog ateliéru Intermedií III. na Akademii výtvarných umění v Praze

V Praze 9. února 2016

Související

Vít Rakušan

Rakušan řekl, kdy by policie mohla zveřejnit další informace o střelbě na FF UK

Policie by během května mohla zveřejnit další informace k tragické prosincové střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kterou nepřežilo čtrnáct lidí. V nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct to na televizi Nova řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Veřejnost například stále nezná motiv útočníka. 

Více souvisejících

Univerzita Karlova Islám v ČR nechceme Islám v České republice nechceme (IvČRN)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 1 hodinou

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri stane v dubnu opět před soudem. Bude se řešit jeho odvolání

V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění. Feri byl loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let, na místě se odvolal. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy