Aktivista se omluvil za vulgarity vůči Zemanovi. Neopomněl ale dodat, co si o prezidentovi myslí

Praha – Prezident Miloš Zeman se v nedělním rozhovoru vrátil k vulgárnímu výroku aktivisty Tomáše Peszyńského, který byl pronesen v souvislosti s prezidentovým vystoupením 17. listopadu. Peszyński se teď za svá slova teď omluvil, o hlavě státu si ale dál nemyslí nic pěkného.

„Miloš Zeman dne 13. 2. 2016 ve vysílání rádia Frekvence 1 citoval má slova: 'Zasraný fašistický hovado Miloš Zeman. Až chcípne, strašně se ožeru.' Potvrzuji, že jsem tato slova uvedl na svém facebookovém profilu dne 17. 11. 2015. Uznávám, že výrazy 'zasraný' a 'hovado' jsou vulgární, a omlouvám se za ně. Uznávám, že čekat na něčí smrt není správné chování. Samozřejmě nečekám na smrt Miloše Zemana a ani nikoho jiného," uvedl Peszyński s tím, že si za svými slovy nestojí a že byla psána pod vlivem velkých emocí.

Psali jsme: Prezident je zasrané fašistické hovado a až chcípne, tak se ožeru, citoval Zeman  

„Rovněž se za ně omlouvám. Ovšem na tom, že Miloš Zeman je fašista, trvám. Je to mé hodnocení jeho politiky a jeho názorů," jedním dechem dodal aktivista. Z různých stran prý dostal podpůrné reakce, což ho přesvědčilo, že Zeman vyvolává negativní emoce v mnoha lidech. „Přesto jsem však přesvědčen, že není možné se vyjadřovat jako on a je třeba jej kritizovat na racionální úrovni," píše Peszyński v prohlášení.

„Je absurdní, když prezident, který je proslulý svým vulgárním vyjadřováním a nejapnými žerty, vyčítá občanovi jeho slovník. Tento výrok byl vyjádřením soukromé osoby na jejím osobním profilu. Pokud se vyjadřuji veřejně, ve svých článcích pro různé zpravodajské servery, jakož i v rozhovorech pro média, vyjadřuji se vždy racionálně a slušně, což se o Miloši Zemanovi jako o ústavním činiteli říci nedá," kritizuje hlavu státu.

Zeman a jeho lidé podle něj nemají zřejmě na práci nic jiného než „kontrolovat soukromé profily svých odpůrců na sociálních sítích a poté zneužívat jejich výroky v politickém boji s premiérem Sobotkou". Peszyński před několika dny pořádal demonstraci na podporu premiéra. „Je však evidentní, že vůči osobě premiéra nemá žádnou větší výtku než 3 měsíce staré výroky soukromé osoby na soukromém profilu, která zorganizovala demonstraci na premiérovu podporu, a to bez jakékoliv dohody s premiérem, a, aniž by se ona osoba s premiérem znala. Dokonce nejsem ani premiérův volič. Miloš Zeman rovněž používá selektivní morálku, když ignoruje výroky svých příznivců," pustil se do prezidenta.

Sobotkovi podle něj celá kauza nestojí za komentář, pokud by tomu tak ale bylo, doporučil mu aktivista, aby citoval desítky horší vyjádření příznivců Zemana. „Jsem přesvědčen, že mnohem důležitější než ojedinělé výroky vzniklé pod vlivem emocí je třeba řešit chování Miloše Zemana jako prezidenta ČR. Jeho neustálé rozdmýchávání nenávisti, štěpení společnosti, výroky a bonmoty za hranicí dobrého vkusu. Je potřeba řešit jeho morální podíl na šířící se vlně nenávisti v ČR a stále častějších násilných incidentech," myslí si Peszyński.

Prezident podle něj „využívá strachu a nenávisti k manipulaci s veřejným míněním a k vyvolávání iracionální zloby vůči uprchlíkům, muslimům i svým politickým oponentům". Jeho chování prý už překročilo meze běžného politického boje. „Silně mi připomíná chování některých politiků v první polovině 20. století, kteří – podobně jako Miloš Zeman zneužívá uprchlíky – zneužívali Židy. Proto považuji Miloše Zemana za novodobého fašistu 21. století a trvám na tom.  Navíc považuji Miloše Zemana vzhledem k jeho chování a výrokům vůči Rusku za podezřelého z velezrady," dodává aktivista s tím, že to je skutečný problém České republiky.

Aktivisty se zastal také europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina, který k vyjádření dodal: „Zcela veřejně a bez emocí zde prohlašuji: prezident Zeman je opilec a lhář a představuje bezpečnostní riziko pro naši zemi."

Celé prohlášení Tomáše Peszyńského: 

Miloš Zeman dne 13. 2. 2016 ve vysílání rádia Frekvence 1 citoval má slova: „Zasraný fašistický hovado Miloš Zeman. Až chcípne, strašně se ožeru."

Potvrzuji, že jsem tato slova uvedl na svém facebookovém profilu dne 17. 11. 2015. Uznávám, že výrazy „zasraný" a „hovado" jsou vulgární, a omlouvám se za ně. Uznávám, že čekat na něčí smrt není správné chování. Samozřejmě nečekám na smrt Miloše Zemana a ani nikoho jiného. Ona slova jsem napsal pod vlivem emocí a nebyla myšlena vážně. Nestojím si za nimi a rovněž se za ně omlouvám.

Ovšem na tom, že Miloš Zeman je fašista, trvám. Je to mé hodnocení jeho politiky a jeho názorů.

Obdržel jsem mnoho podpůrných vzkazů z různých stran. To mi potvrdilo, že Miloš Zeman vyvolává v mnoha lidech velké negativní emoce, stejně jako je onoho 17. 11. vyvolal ve mně. Přesto jsem však přesvědčen, že není možné se vyjadřovat jako on a je třeba jej kritizovat na racionální úrovni.

Na vysvětlenou dodávám, že můj 3 měsíce starý výrok byl emotivní reakcí na přítomnost Miloše Zemana na xenofobní demonstraci na Albertově, na to, že se postavil za nejodsouzeníhodnější část české politiky a veřejnosti a přihlásil se k podpoře iracionálního xenofobního, nenávistného českého antiuprchlického hnutí, které nemá obdoby v celé Evropě.

Je absurdní, když prezident, který je proslulý svým vulgárním vyjadřováním a nejapnými žerty, vyčítá občanovi jeho slovník. Tento výrok byl vyjádřením soukromé osoby na jejím osobním profilu. Pokud se vyjadřuji veřejně, ve svých článcích pro různé zpravodajské servery, jakož i v rozhovorech pro média, vyjadřuji se vždy racionálně a slušně, což se o Miloši Zemanovi jako o ústavním činiteli říci nedá.

Miloš Zeman a jeho kancelář evidentně nemají na práci nic lepšího než kontrolovat soukromé profily svých odpůrců na sociálních sítích a poté zneužívat jejich výroky v politickém boji. Miloš Zeman zneužil tento můj výrok v politickém souboji s premiérem Sobotkou. Je však evidentní, že vůči osobě premiéra nemá žádnou větší výtku než 3 měsíce staré výroky soukromé osoby na soukromém profilu, která zorganizovala demonstraci na premiérovu podporu, a to bez jakékoliv dohody s premiérem, a, aniž by se ona osoba s premiérem znala. Dokonce nejsem ani premiérův volič.

Miloš Zeman rovněž používá selektivní morálku, když ignoruje výroky svých příznivců. Věřím, že tato záležitost nestojí premiérovi za komentář, ale pokud by tomu tak bylo, doporučil bych premiérovi ocitovat desítky mnohem horších vyjádření příznivců Miloše Zemana na sociálních sítích. Zde je premiérovi, ale i jiným politikům, českým i zahraničním, kteří se znelíbili Miloš Zemanovi, spíláno mnohem ohavnějším způsobem a otevřeně vyhrožováno násilím. Bohužel, nikde jsem nenalezl žádné vyjádření Miloše Zemana, které by toto odsuzovalo.

Jsem přesvědčen, že mnohem důležitější než ojedinělé výroky vzniklé pod vlivem emocí je třeba řešit chování Miloše Zemana jako prezidenta ČR. Jeho neustálé rozdmýchávání nenávisti, štěpení společnosti, výroky a bonmoty za hranicí dobrého vkusu. Je potřeba řešit jeho morální podíl na šířící se vlně nenávisti v ČR a stále častějších násilných incidentech.

Jsem přesvědčen, že Miloš Zeman využívá strachu a nenávisti k manipulaci s veřejným míněním a k vyvolávání iracionální zloby vůči uprchlíkům, muslimům i svým politickým oponentům. Toto jeho chování již dávno překročilo rámec běžného politického boje v demokratické společnosti. Silně mi připomíná chování některých politiků v první polovině 20. století, kteří – podobně jako Miloš Zeman zneužívá uprchlíky – zneužívali Židy. Proto považuji Miloše Zemana za novodobého fašistu 21. století a trvám na tom.

Navíc považuji Miloše Zemana vzhledem k jeho chování a výrokům vůči Rusku za podezřelého z velezrady.

Toto je skutečný problém České republiky, a nikoli to, co si píši na svém Facebooku.

Tomáš PeszyńskiPraha 14. 2. 2016

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

včera

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy