Záhada letu MH370: Zmizelo letadlo schválně?

Praha - Od zmizení Boeingu 777 letecké společnosti Malaysia Airlines pod označením MH370 uplynuly dva roky a svět stále neví, co za katastrofou stálo. Kapitán Ladislav Keller sice přiznává, že není obvyklé, aby se v podobných případech podařila záhada objasnit, věří ale, že se svět dozví, co se s tímto letem stalo.

Teroristický čin Keller nepřipouští jako reálnou variantu. Únos letadla by totiž byl prezentován se snahou šokovat a upoutat pozornost. Na stole je však možnost, v níž hraje roli záměrná manipulace s letadlem ze strany posádky. Kapitán letounu měl totiž k dispozici letecký simulátor, na němž z neznámých důvodů trénoval přistání na vodě a na krátkých vzdálenostech, upozornil interaktivní zpravodajský pořad České televize 90'.

Poblíž Mosambiku byl minulý týden objeven předmět, který by mohl být součástí trosek letounu. Místem nového nálezu je písčina v Mosambickém průlivu, který leží mezi ostrovem Madagaskar a jihovýchodní Afrikou, přesněji Mosambikem. Jde o stejnou oblast na jihu Indického oceánu, kde se nachází i Réunion, připomíná ČT.

Podle informací serveru CNN se jedná o část horizontálního stabilizátoru z letounu typu Boeing 777. Nalezená část vraku byla odeslána do Malajsie, kde by měla být podrobena dalšímu zkoumání. Specialisté ale pochybují, že nalezený kus stroje dokáže vysvětlit příčiny havárie. Jde totiž o příliš malou a nevýznamnou část, která nedokáže odhalit, co se odehrálo před pravděpodobným pádem letounu.

Boeing 777 letu MH370 se během letu z Kuala Lumpur do Pekingu z neznámých důvodů vychýlil z kurzu a zmizel. Ačkoliv přesný osud letadla není jasný, minulý rok se na břehu ostrova Réunion objevila část křídla tohoto letounu.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Kauza Sadílek: Reprezentant krátce před Eurem spadl z kola. Tedy ne, z tříkolky na sjezdovce

V době, kdy do začátku mistrovství Evropy ve fotbale zbývalo jen pět dní, přišla pro českou fotbalovou reprezentaci nečekaná rána v podobě zranění Michala Sadílka. Záložník si ho totiž přivodil během volného dne v rámci soustředění na evropský šampionát při pádu z kola. Alespoň tak zněla původní nedělní informace ze strany fotbalové reprezentace. Její vedení ale den na to přišlo s úpravou této původní informace, ze které vyšlo najevo, že Sadílek nakonec spadl z tříkolky, na které spolu se dvěma spoluhráči sjížděl horu.

včera

včera

včera

včera

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

Letní průvodce filmovými festivaly: Kdy a kam vyrazit za filmem?

Se začínajícím létem se vedle hudebních festivalů rojí i ty filmové. Rozmanitá tuzemská nabídka filmových přehlídek a festivalů skýtá daleko více, než obligátní Karlovy Vary. Vyrazit můžete na experimentální kinematografii, noirové klasiky či přehlídku amatérských filmů. Promítat se bude na hradě, v lázních i pod širým nebem.

včera

včera

Polární záře, ilustrační fotografie

Dnes večer se nad Českem může objevit polární záře

Obyvatelé Česka by se dnes, tedy v pondělí večer a v noci mohli opět dočkat nebeského představení v podobě polární záře. Ta by byla způsobena sobotní sluneční erupcí, která vyvrhla oblak částic směrem k Zemi. Pravděpodobnost pozorování je však nižší než v květnu, kdy byla záře mimořádně silná.

Aktualizováno včera

Petr Fiala

Jihoameričan se snažil zapálit autobusy pražské MHD, uvedl Fiala. Stopy vedou do Ruska

Jihoameričan, jehož v uplynulých dnech zadrželi policisté, se pokusil o žhářský útok na autobusy pražské MHD. Pravděpodobně ho financovala Moskva, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po pondělním zasedání Bezpečnostní rady státu. Česko je podle něj v hybridní válce s Ruskem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uklidnil občany, že další nebezpečí v tuto chvíli nehrozí. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ursula von der Layenová na Summitu skupiny G7 v Hirošimě, Japonsku, 19.–21. května 2023

Nárůst krajní pravice podle experta nezmění směřování Evropské unie. Leyenová post zřejmě obhájí

Volby do Evropského parlamentu přinesly úspěch krajní pravice a jiných euroskeptických uskupení například v Německu, Francii nebo Itálii. „Nespokojenost se směřováním evropské politiky je patrná, ale to se netýká jen úrovně EU, ale hlavně jednotlivých členských států,“ vysvětlil expert na institucionální politiku a politický systém Evropské unie profesor Petr Kaniok z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz. 

včera

Ukrajinská armáda

Ukrajina popírá, že by Rusové obsadili pohraniční vesnici

Místní ukrajinský představitel v pondělí popřel tvrzení čečenského lídra, že ruské síly pod vedením čečenské speciální jednotky převzaly kontrolu nad pohraniční vesnicí Rýživka na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura Reuters.

včera

včera

Švýcaři prozradili, jak velká bude účast na mírové konferenci

Devadesát zemí a organizací dosud potvrdilo účast na blížící se mírové konferenci o Ukrajině, kterou bude hostit 15. a 16. června Švýcarsko v hotelovém komplexu Bürgenstock. Uvedla to v pondělí švýcarská vláda, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy