Konvičkův kretenismus a debilita? Vaše smrt je nám fuk. Konvička udělal Česku ostudu, akci rozmázli politici i zahraničí média

Praha - Nedělní akce příznivců radikálního aktivisty Martina Konvičky byla podle některých politiků projevem "kretenismu". Zinscenovaného příjezdu Islámského státu si navíc všímají i zahraniční média, která opět nebudou o České republice psát příliš lichotivě.

Na Staroměstském náměstí bylo v neděli rušno. Odpůrci islámu v čele s kontroverzním Martinem Konvičkou dorazili do centra Prahy na vojenských vozech s islamistickými vlajkami a zbraněmi v ruce a vyděsili tak několik lidí, kteří se při pokusu o útěk zranili. Celou akci předčasně ukončili policisté.

Lidé se rozutíkali do všech stran, několik osob se při útěku zranilo. Turisté, kteří nevěděli, že jde o demonstraci, se totiž obávali skutečného útoku. „Najednou sem přiběhlo patnáct až dvacet lidí. Běželi nahoru, dolů, na WC. Někteří měli s sebou i děti. V tu chvíli jsme volali na policii, abychom zjistili, co se děje. Řekli nám o divadle na náměstí," řekli zaměstnanci hotelu Emblem serveru iDnes.cz.

Paradoxem je, že mohlo během akce dojít ke skutečné střelbě, a to práv od lidí, kteří by nevhodnou recesi nepochopili. "Mohli být mrtví naprosto nevinní lidé, včetně těch řekněme duševně nepříčetných lidí, kteří to organizovali. Měli si uvědomit, že se mohli především oni stát terčem střelby kohokoliv, kdo by byl povzbuzen rétorikou, že je třeba, aby lidé přijímali odpovědnost za své životy a bránili se sami, aby vytáhl legálně drženou zbraň a začal střílet," řekl pro TV Prima bezpečnostní expert Andor Šándor.

Rána pro Konvičku? Politici si neberou servítky

Událost odsoudili i politici. "Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu," uvedl na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se podivoval nad tím, proč "původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi". Důsledky podle něj mohly být fatální.

"Vždy budu hájit svobodu vyjadřování, ale tohle už je hodně přes čáru. Takovéto uskupení nemá na politické scéně co dělat," komentoval bývalý ministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

"Tak byl to Zeman, kdo svou veřejnou pochvalou nepřímo způsobil, že tomuhle cvokovi stoupla sláva do hlavy a přerostla mu křídla ... asi by bylo na čase hodit od něj veřejně distanc dřív, než se ten blbec svými dalšími výroky skutečně propracuje až k pravomocnému trestnímu rozsudku," reagoval někdejší poradce Václava Klause a bývalý hradní advokát Pavel Hasenkopf.

"Martin Konvička pravděpodobně dnes nespáchal žádný trestný čin. Ohrozil ale bezpečnost České republiky jako dosud nikdo - podařilo se mu zviditelnit se tak, že je dost dobře možné, že pro islámské teroristy přestaneme být nezajímavým terčem. Díky jeho extempore ty fronty na Hradě dostaly svůj smysl, byť i nadále se můžeme hádat, jestli případným teroristům práci ztíží nebo spíše ulehčí," dodal

Servítky si nebral ani exposlanec Otto Chaloupka: "Trochu přes čáru; ne? To už hraničí s debilitou. Možná by mi náladu zlepšilo, kdyby byl přítomen nějaký ozbrojený frajer, který by oprávněně zasáhnul a pár těm jihadistům prostřelil prdel," reagoval na nedělní akci.

Zřejmě jediný, kdo se Konvičky zastal, byl jeho přítel a spolubojovník proti islámu Petr Hampl. "Naši multikulturní přátelé nám už několik týdnů říkají, že na islámské vraždy si musíme zvyknout a že nějaký ten atentát nevadí, protože je statisticky nevýznamný. Nechápu, proč se tak lekali dnes odpoledne na staromáku. I kdyby to byl skutečný atentát, bylo by to přece statisticky nevýznamné. Z hlediska počtu obyvatel Evropy by jejich případná smrt nehrála žádnou roli," uvedl na sociální síti.

Cirkusu si všimli i v zahraničí

Zinscenovaného útoku si postupně všímají i zahraniční média. "Za akcí stála Iniciativa Martina Konvičky, známého českého odpůrce islámu, jejímž cílem bylo zinscenovat okupaci Prahy bojovníky IS. Její hapening s názvem Okupanti obsazují Prahu povolili úředníci české metropole. Policisté zbraně ještě před začátkem akce zkontrolovali a nenašli na nich žádné nedostatky," uvádí server topky.sk.

"Skupina bojovníků proti přistěhovalcům sehrála falešný útok Islámského státu (IS, dříve ISIS/ISIL) v centru Prahy. Akce nepřekvapivě podnítila chaotickou paniku v davu, což má za následek několik zraněných turistů," uvádí server RT.com.

Související

Martin Konvička

Muslimy do masokostní moučky? Žalobce dal Konvičkovy výroky k ledu

České Budějovice - Českobudějovické státní zastupitelství zastavilo stíhání bývalého předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky kvůli jeho výrokům. Informovala o tom dnes Česká televize. Justice se případem zabývala přes dva roky. Konvička byl kvůli svým prohlášením na internetu stíhán pro podezření z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman by si pražskou kavárnu musel vymyslet, i kdyby neexistovala, míní politolog

Praha – Politolog Milan Znoj se zamýšlí nad působením českého prezidenta Miloše Zemana. Označuje ho za plebiscitního prezidenta, který hojně využívá populistických manévrů. Lidé, co na něj házeli vajíčka k výročí 17. listopadu na Albertově v roce 2014, byl dav, který Zeman pojmenoval jako pražská kavárna a intelektuálové odcizení lidu, píše na blogu serveru Aktuálně.cz Znoj.

Více souvisejících

Martin Konvička Islámský stát (IS) Demonstrace proti islámu (Praha)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 4 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 9 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

před 22 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy