Byl jsem v šoku, že Romové nepracují, tvrdí Babiš. Schwarzenberg a Dienstbier volají po jeho rezignaci

Praha – Ministr financí Andrej Babiš si to pěkně zavařil. Ve čtvrtek navštívil Varnsdorf, kde mimo jiné promluvil i o Romech. Jeho slova citoval server Aktuálně.cz a byl z toho poprask. Podle citace z médií totiž šéf hnutí ANO zpochybnil romský holocaust. Na jeho hlavu se snáší vlna kritiky. Sám Babiš se ale brání, že jeho slova byla vytržena z kontextu.

V neformální debatě s místními vicepremiér prohlásil: „Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam." Takto jeho výrok prezentovali reportéři Aktuálně.cz.

Psali jsme: Babiš zpochybnil holokaust v táboře v Letech a napadl Romy. Vytržené z kontextu, brání se  

Ačkoliv se Babiš brání, že jeho slova byla vytržena z kontextu a na Facebooku se vše pokusil uvést na pravou míru, někteří politici mu to dávají pěkně „sežrat".

„Jestli pan ministr Babiš myslí ty věty, které byly zveřejněny, vážně, je to naprosto otřesné. Tábor v Letech byl strašný koncentrák a vím velmi dobře, co se tam dělo. Když se podívám na počet dětí i dospělých, kteří tam zahynuli, byli pohřbeni kdesi vedle v lese a ostatní přeživší byli odvezeni do Osvětimi, kde byli všichni zabiti, mluvit o Letech jako o pracovním táboru je bohapustá lež," pustil se do něj tvrdě někdejší ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Přiznává sice, že původně to byl protektorátní vládou plánovaný pracovní tábor, ve skutečnosti to však byl jeden z nejhorších koncentráků na českém území. „A bohužel to byli čeští četníci, kteří tento tábor vedli. Přiznejme si vlastní vinu. To nejmenší, co by pan Babiš měl udělat, je nikoliv vysvětlovat, nýbrž se hluboce omlouvat všem obětem a Romům v Čechách. Většina z těch lidí, kteří se tam dostali, zahynula, ať už tam, nebo v dalších koncentrácích. Všem těmto lidem i celé naší společnosti by se měl Andrej Babiš hluboce omluvit," vyzval ministra financí Schwarzenbeg.

Ten navíc taky dodal, že kdyby se to stalo v jiné zemi, politik, který taková slova vypustil, by ihned odešel z funkce. „V každé civilizované zemi by za tento výrok jakýkoliv ministr okamžitě rezignoval a vypadl by z vlády. Doufám, že si to pan premiér uvědomuje," dodal.

Premiér Bohuslav Sobotka už pro Respekt Babišova slova odsoudil, doporučil mu, aby se do Let zajel podívat. Měl by se prý „zastydět, omluvit a už nešířit takové blbosti." O jeho konci ve funkci však nemluvil.

Babišova slova odsoudil i další sociální demokrat a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „Zpochybňování holokaustu, ať židovského nebo romského, je naprosto nepřijatelné. Andrej Babiš by měl přesvědčivě vyvrátit autorství výroku nebo se omluvit a odejít ze všech politických funkcí," má jasno ministr.

„Popírání holocaustu je trestný čin. Především je pro nás nesmírnou mezinárodní ostudou, že člověk, který se dopouští takových výroků, je členem Vlády ČR. TOP 09 navrhne příští týden zařazení mimořádného bodu na program sněmovny, která by dle mého názoru měla vyzvat ministra Babiše k omluvě a rezignaci. Chceme-li zůstat civilizovanou zemí, nepřipadá jiné řešení v úvahu," dodal šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Výrok Andreje Babiše o tom, že romský tábor v Letech nebyl žádný koncentrák, ale "jen" pracovní tábor, je ze slovníku politických extremistů. Zpochybňovat či zlehčovat nacistické vyvražďování lidí je naprosto nemorální a zcela nehodné člena vlády demokratické země. Jsem zaskočen tím, kam až může zajít populistický hon na hlasy," uvedl k Babišovým slovům europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Celé vyjádření Andreje Babiše: 

Právě tady čtu, co všichni sdílejí a co jsem prý řekl dnes ve Varnsdorfu. Ta věta je brutálně vytržená z kontextu. Redaktor by to musel napsat celé, doslova, všechno, co jsem říkal - ale na Aktuálně tomu věnovali jen fotogalerii s pár krátkými popisky.

Dovolte, abych to vysvětlil. Mluvil jsem se starousedlíky v Kovářské ulici ve Varnsdorfu, kde sousedí s romskou komunitou. Navštívil jsem tamní romské domy - a to byl opravdu silný zážitek. Takovou špínu a nepořádek jsem nezažil. Nepoužívám politické floskule. A protože v dopoledních hodinách byli dospělí doma, tak jsem se ptal, proč nejsou v práci. Můj známý, majitel jedné české firmy, mi vyprávěl, že za komunismu Romové chodili do práce a taky mi říkal, že Lety byly pracovní tábor a od roku 1942 internační tábor. Nezpochybňuju hrůzy nacismu a druhé světové války, to by snad nikoho, kdo mě zná, nemohlo napadnout.

Já jsem dneska ve Varnsdorfu, asi neobratně, poukazoval hlavně na to, že dřív Romové pracovali, zatímco dnes jsem viděl dospělé i děti doma, místo aby byli v práci a ve škole. Pro mě, zvyklého pracovat, to byl šok.

Je to zároveň ostuda státu, protože 25 let situaci Romů ve Varnsdorfu neřeší. Kam šly peníze na jejich integraci? Proč stát nechává neustále vydělávat obchodníky s chudobou a nesnaží se vymáhat povinnou školní docházku, nemá víc asistentů, kteří by pracovali s romskou mládeží.

Tohle je to, co jsem chtěl říct a redaktor Aktuálně z toho vytrhnul z kontextu výrok, který i mě vyděsil tím, jak je naprosto šílený.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Karel Schwarzenberg Koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Aktualizováno před 16 minutami

před 29 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

"S Piráty nechceme mít nic společného." Okamura řekl, s kým chce po parlamentních volbách vládnout

Pokud bude hnutí SPD po příštích parlamentních volbách mít možnost vstoupit do vlády, je připraveno vytvořit koalici s hnutím ANO. Dnes to prohlásil předseda SPD Tomio Okamura v pořadu Partie na CNN Prima News. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy