Konvička v Praze skončil. Úředníci jeho akci rozpustili

Praha - Úředníci pražského magistrátu dali policii pokyn k rozpuštění dnešní akce "s humorem do Mekky" protiislámské Iniciativy Martina Konvičky (IMK), která se konala před velvyslanectvím Saúdské Arábie v Korunovační ulici.

Zdůvodnili to tím, že účastníci shromáždění znevažují náboženství a odchýlili se od původně ohlášeného programu. Několik desítek příznivců iniciativy zpočátku odmítalo z místa odejít, kolem 15:00 ale zůstal u ambasády jen kroužek diskutujících. Asi dvacítka policistů i magistrátní úředníci z místa odjeli. Nikdo nebyl zadržen.

Konvičkovi příznivci se při dnešní akci převlékli za muslimy a před velvyslanectví, v jehož zahradě hlídkovalo několik členů ochranky, umístili mobilní toaletu potaženou černou látkou představující podle nich muslimskou svatyni Kabu v saúdskoarabské Mekce. Chystali se jí "kamenovat" zmuchlanými novinami, a parodovat tak tento posvátný rituál islámu. Právě toto představení označili úředníci za znevažování náboženské víry a akci nechali rozpustit. O svém úmyslu rozpustit v případě znevažování víry akci informovali pořadatele již před jejím zahájením.

"Myslím, že tohle je věc, kterou by měl rozhodovat soud. Ale pokud je povinností pražského magistrátu řešit, jestli se zneváží nebo nezneváží nějaké náboženství, tak si mohu vzpomenout na pět nebo deset obrazů visících v pražských galeriích, které znevažují nějakým způsobem náboženství. Doporučuju pražskému magistrátu zbourat Betlémskou kapli, protože Jan Hus byl upálen za znevažování náboženství," řekl ještě před zahájením akce ČTK Konvička.

České ministerstvo zahraničí označilo dnešní Konvičkovu akci za provokativní a za přímou urážku náboženské skupiny. "Ministerstvo zahraničních věcí odsuzuje co nejdůrazněji jakoukoli podobnou aktivitu, která šíří náboženskou nesnášenlivost, vnáší nevraživost do české společnosti, a tím poškozuje obraz České republiky ve světě," uvedlo ministerstvo na svém webu.

Konvička ve svém projevu označil Saúdskou Arábii za největšího vývozce terorismu na světě a vyzval českou vládu k vyhoštění jejích diplomatů ze země. Na dohled z oken velvyslanectví příznivci Konvičky umístili transparent s heslem 'Ten, kdo s malou dívkou žil, ten je u mě pedofil'.

V srpnu na Staroměstském náměstí vyvolala Konvičkova iniciativa svou protiislámskou akcí paniku mezi turisty. Konvička a jeho stoupenci na ní vystupovali jako maskovaní muži převlečení za bojovníky tzv. Islámského státu a stříleli z maket zbraní. Policie akci vyšetřuje jako výtržnictví.

Konvička dnes novinářům řekl, že bude postup magistrátu řešit se svým právníkem. Úředníci se nechtěli vyjádřit a odkázali na oficiální vyjádření mluvčího magistrátu. Policejní mluvčí Tomáš Hulan ČTK řekl, že nikdo nebyl zadržen a policie postupovala výhradně na základě žádosti úředníků.

Související

Martin Konvička

Muslimy do masokostní moučky? Žalobce dal Konvičkovy výroky k ledu

České Budějovice - Českobudějovické státní zastupitelství zastavilo stíhání bývalého předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky kvůli jeho výrokům. Informovala o tom dnes Česká televize. Justice se případem zabývala přes dva roky. Konvička byl kvůli svým prohlášením na internetu stíhán pro podezření z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství.
Miloš Zeman, prezident ČR

Zeman by si pražskou kavárnu musel vymyslet, i kdyby neexistovala, míní politolog

Praha – Politolog Milan Znoj se zamýšlí nad působením českého prezidenta Miloše Zemana. Označuje ho za plebiscitního prezidenta, který hojně využívá populistických manévrů. Lidé, co na něj házeli vajíčka k výročí 17. listopadu na Albertově v roce 2014, byl dav, který Zeman pojmenoval jako pražská kavárna a intelektuálové odcizení lidu, píše na blogu serveru Aktuálně.cz Znoj.

Více souvisejících

Martin Konvička Demonstrace proti islámu (Praha)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 31 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy