Příznivci Zemana musí být totálně zklamáni. Režisér se vysmál odpůrcům pražské kavárny

Praha - Pražská kavárna, jako pojem, který zavedl prezident Miloš Zeman, mimo jiné velebí Českou televizi a naopak odsuzuje příznivce hlavy státu. Na druhé straně stojí lidé, kteří veřejnoprávní médium obviňují ze zaujatosti a na Zemana nedají dopustit. Podle režiséra Jiřího Svobody musí být ale takoví lidé dnes zklamáni.

Svobodu zaujal včerejší Zemanův rozhovor pro Českou televizi. Připustil, že kdo očekával střet démonizovaného prezidenta a démonizované České televize", byl zklamán. Kdo očekával věcné zprostředkování prezidentových názorů, určitě prý zklamán nebyl.

"Mnozí internetoví i printoví „také" žurnalisté, politici a „také" odborníci (většinou na cokoliv, čím si chtějí dokázat vlastní významnost) podnikající verbální nájezdy na prezidenta Miloše Zemana ať se vyjádří o čemkoli a jakkoli (lidé z principu předpojatí a psychicky nevyrovnaní, zahlcení frustrací a negativizmem) přišli ve středu ve večerních hodinách na ČT24 při sledování rozhovoru dvou moderátorů České televize s prezidentem Milošem Zemanem zkrátka," podotkl na svém blogu na aktualne.cz s tím, že se ukázalo, že platí přísloví "jak se do lesa volá...".

"Korektně položené věcné otázky, prezentované bez emocí a snahy dokázat, že novinář má politika „v hrsti" a čím větší je hulvát, sponzorovaný aktivisty v pozadí, tím větší je i novinář, vyvolaly na straně prezidenta fundované, argumentačně podložené odpovědi bez jízlivosti. Prezident, který nebyl tlačen agresivním stylem (jak bývá někdy zvykem frustrovaných novinářů) k obdobným reakcím, působil velmi příjemně, klidně, občas s laskavým humorem. Dialog měl pak pro diváka věcný význam (bez ohledu na to, zda s prezidentem v dílčích otázkách souhlasil, či nikoli), což je z definice společenské funkce médií cílem mediace," pochválil Svoboda.

Je si jist, že není sám, kdo přijal s uspokojením, že rozhovor byl veden způsobem, jaký je pravidlem v případě kvalitních moderátorů v prestižních zahraničních televizních stanicích. "K hořkému zklamání ale jistě dospěli i ti, kdo dlouhodobě prezentují vysílání České televize jako veřejného nepřítele. Jsou rubem sebestředných a arogantních moderátorů, kteří také existují – jedni bez druhých by nemohli existovat,:" domnívá se.

Zeman v rozhovoru například navrhuje, aby byla volební účast povinná. V opačném případě by mohli občané platit pokutu. 

"Málokdo ví, že povinná volební účast byla za Masarykovy první republiky, že je dnes například v Belgii, Lucembursku, Austrálii a dalších zemích. Mimochodem, komunisté nikdy nezavedli, jak se tvrdí, volební povinnost, i když si ji pak vždycky vynucovali. Myslím, že pro každého občana by mělo být povinností, v případě jejího nesplnění za mírnou pokutu, jít k volbám a věnovat maximálně dvě hodiny svého vzácného času, aby vyjádřil svoji vůli," prozradil České televizi Zeman.

Lidé si podle něj nikdy nevybírají největší dobro, ale nejmenší zlo. "Vzhledem k tomu, že v krajských volbách bude v průměru kandidovat deset, patnáct, možná dvacet uskupení, tak když si uděláte jakýsi žebříček, vždycky tam najdete nejlepší zlo. Netvrdím, že tam najdete největší dobro," dodal.

Domnívá se také, že sociální demokracie, hnutí ANO a lidovci udrží vládu až do řádných voleb. Volby přitom podle něj budou soubojem ANO, kterému průzkumy zatím přisuzují vítězství, a ČSSD. „ANO je vlastně opozicí v koalici," řekl Zeman. „Kdo chce hlasovat proti sociální demokracii, může hlasovat pro ANO, a naopak," podotkl.

Debata o migraci podle něj ovlivní spíše výsledek parlamentních voleb. „Migrace je celostátní téma. Já nepochybuji o tom, že v parlamentních volbách za rok celostátním tématem bude," uvedl. Hlavním tématem krajských voleb tak podle něj bude stav dopravní infrastruktury v jednotlivých regionech, a to jak budování dálnic a silnic první třídy, tak opravy silnic druhé a třetí třídy. „Když vidíte v některých silnicích díry, tak si říkáte, že kraje potřebují peníze na tyto opravy, ne na to budování. To je hlavní téma. Až dlouho za ním, zdravotnictví, školství, sociální služby," míní Zeman.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Česká televize

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 4 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

Izraelská armáda den před výročím posiluje obranu. Obává se útoku

Izraelská armáda oznámila, že před výročím útoku palestinského hnutí Hamás zintenzivnila obranu jižních oblastí Izraele a obcí poblíž hranice s Pásmem Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy