Omluva Schapirovi? Za Zemana se stydíme, ne všichni Češi jsou tak neomalení. Přijměte naši omluvu. A pak promluvil Hrad

Praha – Prezident Miloš Zeman si před několika dny stěžoval, že se americký velvyslanec Andrew Schapiro neúčastnil letošní oslavy 28. října na Pražském hradě ve Vladislavském sále. To ale obratem americká ambasáda popřela. Že to není pravda dokládají také zveřejněné fotografie. Část politiků proto Zemana vyzvala k omluvě. Hrad to nejprve odmítl, jedna omluva se ale přece jen objevila.

Že mezi Hradem a velvyslanectví nepanují dobré vztahy, dokazuje i tweet mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka, který napsal: „Krásným dárkem k mým lednovým narozeninám bude odchod nediplomata. Bude to vyznamné posílení našich historicky pevných vztahů s USA."

Psali jsme:
Schapiro nebyl 28. října na Hradě, prohlásil Zeman. Ambasáda to popřela, Ovčáček si rýpl Omluvte se Schapirovi, vyzvali politici Zemana. Jurečka se pustil i do Ovčáčka
 

Šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už hlavu státu vyzvali, aby se Schapirovi za nepravdivou kritiku omluvila. „Kam až muže klesnout mluvčí prezidenta. Kde je férovost, schopnost přiznat chybu a mluvit se? Místo toho tak trapný výrok," pustil se do Ovčáčka Jurečka.

Hrad ale omluvu rozhodně neplánuje. „Netřeba se omlouvat neviditelnému," reagoval na dotaz ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s odkazem na svá dřívější slova, kdy na zprávu, že Schapiro na Hradě 28. října byl, odvětil, že „pan velvyslanec byl v tom případě během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě neviditelný".

Občané se rozhdodli nečkat na Hrad a vše vzali do vlastních rukou. „Vaše excelence, vážený pane velvyslanče, prosíme, abyste přijal naši omluvu za nezdvořilé a hlavně nepravdivé výroky prezidenta Zeman, týkající se Vaší osoby. Vzhledem k tomu, že hlava státu se zřejmě omluvit nehodlá a naopak přidává další urážlivé výroky na Vaši adresu, je nám to líto a stydíme se. Ne všichni Češi jsou takto neomalení," píše se v dopise čtenářů, který uveřejnili Lidové noviny a který nese podpis „Věta a Ctibor Perlínovi".

Text omluvy se šíří po sociálních sítích, upozornil na něj třeba poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška, který jej vyvěsil na svém facebookovém profilu.

Nakonec však přišla i omluva z Hradu. „Prezident republiky Miloš Zeman ve svém vystoupení dne 9. listopadu 2016 při příležitosti amerických prezidentských voleb zmínil i neúčast amerického velvyslance na oslavách státního svátku 28. října 2016. Tuto informaci prezident republiky obdržel od Protokolu prezidentské kanceláře. Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanci," uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Související

Steve King

Zeman přijal na Hradě velvyslance USA Kinga, Ovčáček fotku okomentoval

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě přijal amerického velvyslance Stephena Kinga. Zabývali se ekonomickou spoluprací obou zemí a mluvili také o 100. výročí založení Československa, uvedl po schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Dodal, že prezident s Kingem vedli přátelský rozhovor a velvyslanec má dveře na Hrad vždy otevřené.

Více souvisejících

Andrew Schapiro Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy