Halík se rozjel: Trump vyhrál demokraticky? Hitler taky, ale to přece nestačí, abychom se sklonili

Praha – Český katolický kněz, filosof, sociolog a teolog Tomáš Halík se netají tím, že ho výsledky amerických prezidentských voleb znepokojují. Obává se, že si Američané nezvolili silného prezidenta, ale jen klauna. Poukazuje na to, že je nebývale oslabená a rozdělená nejen Amerika, ale i naše rodná země.

Halík se domnívá, že za oceánem prohrál rozum a zvítězily emoce. „Zvolení Donalda Trumpa prezidentem byl pro mne důvod k vážnému zamyšlení. Stejně jako při brexitu." uvedl Halík pro Český rozhlas Dvojku. „Stínový efekt drobení Evropy je dnes už lidem jasný. Ale ti, kteří tleskali Trumpovi, to nevidí. Naopak ho vítají," tvrdí kněz.

Varuje však, že ani nově zvolený prezident nemůže Spojené státy radikálně změnit. „V kampani hrál klauna, který v lidech čeří nespokojenost, naštvanost, strach. Na tom získal své body. A protože je to herec, bude schopný hrát i roli prezidenta," myslí si. Zároveň ale odmítá jeho rovnání s Ronaldem Reaganem.

Herec, který vedl USA v letech 1981 až 1989, se podle něj – na rozdíl od Trumpa – v kampani jako klaun nechoval. „Nebyl vulgární a taky, jak někdo spočítal, nepoužil ve svých tvrzeních až 80 % lží," myslí si. Američané podle něj v Trumpovi třejmě hledali prezidenta, který udělá jejich zemi silnou. „Bojím se ale opaku. On USA oslabí," varuje Halík.

Psali jsme: Halík je v šoku z Trumpa: Sehrál roli populistického klauna, rozum prohrál  

Odmítá také názory, že Trump vyhrál demokratické volby. „Vzpomeňte si, i Hitler zvítězil v demokratických volbách, stejně tak i u nás komunisté. Nestačí vůle většiny, aby se člověk sklonil. Je třeba našeho kritického uvažování," připomněl příklad z historie.

Problémy podle něj nemají jen v USA. Připomíná, že i Česká republika je rozdělena a oslabena. Poukazuje například na dění 28. října. Obrana demokratických principů se podle něj scvrkává jen na boj proti Hradu. „To, jak Miloš Zeman vystupuje, až neskutečně irituje mladé a vzdělané. Ale musíte to vidět v širším kontextu," tvrdí. Tato frustrace podle něj nepramení ze sociálních příčin. „Asi mají lidé potřeby, které pokryty nejsou, tím se musíme všichni zabývat," dodává.

„Všichni populisté jako Trump nebo Zeman čerpají z toho, co je ve společnosti nemocné. A ten, kdo podléhá strachu, stává se postupně zlým člověkem. Odpovědností politiků je ale strach rozpouštět. Ne z něj těžit," dodává ostře Halík.¨Halík se vůči Trumpovi negativně vymezoval už v minulých dnech. „Nepřekvapuje nás, že to byl nejprve Vladimír Putin, odchovanec KGB a jeho přiznaní a nepřiznaní spojenci v Evropě, pravicoví extrémisté typu Marie Le Pen a že na české politické scéně to jsou především ti, kteří spoléhají přesně na to, co světu předvedl Donald Trump – že cestou k politickému úspěchu může být systematické posilování toho, co je v lidech to nejhorší," myslí si Halík.

Související

Tomáš Halík

Halík promluvil o Schwarzenbergovi. Kníže podle něj ukázal důležitou věc

Za tři týdny od nadcházející soboty proběhne poslední rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel o uplynulém víkendu ve věku 85 let. Podrobnosti o smutečním obřadu prozradil kněz Tomáš Halík, podle jeho slov byl exministr zahraničí spojením noblesního, aristokratického a lidového člověka.

Více souvisejících

Tomáš Halík Donald Trump

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy