Kauza Ortel: Bílá zkritizovala Bangu a pěkně to schytala. Teď se ale dočkala zastání z nečekané strany

Praha – Do sporu o skupinu Ortel, výroky zpěváka skupiny Gipsy.cz Radka Bangy a reakce dalších umělců, se dnes zapojila také první místopředsedkyně ODS a pražská radní Alexandra Udženija. Ta mluví o zarážející agresivitě těch, kteří mají plnou pusu svobody a demokracie.

„Nemyslím si, že by mělo být úkolem politika řešit věci jako je anketa Slavík. Koneckonců ani aktéry současné kauzy, pana Bangu a skupinu Ortel neznám. Neznám ani jejich tvorbu a upřímně ani poznat netoužím," přiznala na svém facebookovém profilu politička.

Přesto by se prý u jedné věci ráda zastavila. „Reakce některých lidí na Lucii Bílou mne doslova šokovala. Tolik sprostoty a nenávisti vůči člověku, který pouze vyslovil svůj názor, navíc vůči ženě (a to často ze strany mužů) jsem už hodně dlouho neviděla," píše užaslá Udženija.

Psali jsme:
Kauza Ortel: Bangovo gesto bylo zbytečné, zlobí se Bílá. Komentář přidaly i Farná, Vondráčková nebo Jandová
Spor o Ortel: Lucie Bílá se skupiny zastala, pak přišel hodně ostrý vzkaz. Ozval se i Jan Kraus
 

Naráží tak na slova Bílé, která se nechala slyšet, že odchod zpěváka skupiny Gipsy.cz ze sálu ve chvíli, kdy Ortel přebíral ocenění v anketě Český slavík, byl zbytečný „Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí," uvedla Bílá pro Blesk. Právě kvůli těmto slovům se stala terčem poměrně ostré kritiky.

„Je už skoro smutným pravidlem, že lidé, co mají plnou pusu demokracie a svobody, ji ve skutečnosti z duše nenávidí. Pro skupinu Ortel hlasovalo mnoho lidí. Každý má právo s jejich volbou nesouhlasit a třeba se na protest zvednout a ze sálu odejít. Ale každý má také právo o takovém odchodu říci, že mu vzhledem ke slavnostnímu večeru přijde nepatřičný. A ani jeden by za to rozhodně neměl čelit nenávistným reakcím," myslí si občanská demokratka.

I proto letošní zlaté slavici poslala vzkaz. „Lucie, vy jste v životě svým talentem, svojí prací a pílí něco dokázala a lidem a Česku něco dala. Nenechte se znechutit lidmi, kteří vám nesahají ani po kolena. Urážky od nich Vás vlastně nemohou ani urazit, protože je to pouze projev jejich frustrace a nespokojenosti, za kterou si můžou sami," dodala Udženija.

Související

Alexandra Udženija

Udženija odstoupí z funkce starostky Prahy 2, nejpozději v červnu

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) nejpozději v červnu odstoupí z funkce v čele městské části. Důvodem je, že se letos v únoru stala náměstkyní primátora hlavního města. Udženija to oznámila na dnešním jednání zastupitelů Prahy 2. Ti dnes rovněž rozhodli, že s účinností od 7. března až do své rezignace bude ve funkci starostky jako tzv. neuvolněná, tedy nebude jejím hlavním zaměstnáním. Starostkou se Udženija stala poprvé na konci roku 2021.
Hned ráno před začátkem pracovních povinností vzdala starostka Městské části Praha 2 Alexandra Udženija hold Janu Palachovi, od jehož smrti právě dnes uplynulo 53 let. Zapálila svíčku u Palachových rtů, které jsou ve vitríně u vchodu do její kanceláře na radnici. Návštěvy si mohou při pietě číst následující text. Rozhovor

Palachova pochodeň nikdy nezhasla. I díky němu žijeme přes třicet let v demokracii, říká starostka Udženija

Poprvé se zde nadechl, když přišel na svět, a přesně před 53 lety, i naposledy vydechl. Krátký životní osud Jana Palacha (20), který 19. ledna 1969 v 15:30 hodin zemřel v někdejším Borůvkově sanatoriu na následky upálení, jímž chtěl společnost vyburcovat z apatie po sovětské invazi v roce 1968, je úzce spjatý s Městskou částí Prahy 2. Její starostka Alexandra Udženija (ODS) považuje studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za hrdinu, jehož odkaz přesahuje hranice země a v roce 1989 pomohl jeho čin vybojovat svobodu. „Palachova pochodeň nikdy nezhasla, její plamínek byl v srdci a mysli téměř každého z nás. A i když neprobudila náš národ z letargie v roce 1969, podařilo se to o dvacet let později. I díky němu žijeme už více než třicet let v demokracii,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Alexandra Udženija.

Více souvisejících

Aleksandra Udženija Lucie Bílá Ortel (skupina)

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy