Desítky lidí se symbolicky rozloučily s velvyslancem USA Schapirem

Praha - Asi 40 lidí se dnes v Praze symbolicky rozloučilo s končícím americkým velvyslancem Andrewem Schapirem. Zazpívali mu Škoda lásky a píseň Goodbay Andrew složenou o něm.

Velvyslanec nedorazil, podle pořadatele Tomáše Peszynského ho zvali, ale ve svém rozvrhu nenašel čas. Schapiro nejspíš jako velvyslanec v Praze skončí po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se úřadu ujme 20. ledna.

Lidé, kteří se dnes sešli poblíž Karlova mostu, zazpívali pro Schapira píseň Škoda lásky. Dílo českého skladatele Jaromíra Vejvody z roku 1927 se stalo populární mezi vojáky za druhé světové války, bylo přeloženo do mnoha jazyků. Stalo se také symbolem osvobození části Československa v roce 1945 americkou armádou.

Zazněla také píseň Goodbye Andrew (Na shledanou, Andrew), kterou pro něj pořadatelé složili. V českém textu se zmiňuje například to, že velvyslanec je příjemný chlapík nebo že si možná vzpomene na červené trenýrky. Ty jsou symbolem odpůrců prezidenta Miloše Zemana, který Schapira několikrát ostře kritizoval.

Obě písně a vzkazy pro velvyslance pořadatelé natočili. "Nasdílíme video na facebookovou stránku velvyslanectví. Víme, že si takových vzkazů všímají," řekl ČTK Peczynski. Poblíž místa happeningu stáli čtyři Schapirovi odpůrci s nápisem Vezmi si je všechny s sebou, jeden z nich měl na kabátě odznak iniciativy Islám v ČR nechceme.

Související

Steve King

Zeman přijal na Hradě velvyslance USA Kinga, Ovčáček fotku okomentoval

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě přijal amerického velvyslance Stephena Kinga. Zabývali se ekonomickou spoluprací obou zemí a mluvili také o 100. výročí založení Československa, uvedl po schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Dodal, že prezident s Kingem vedli přátelský rozhovor a velvyslanec má dveře na Hrad vždy otevřené.

Více souvisejících

Andrew Schapiro Velvyslanectví USA češi

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 44 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy