Šéf DSSS Vandas a jeho společníci před soudem

Brno - Městský soud v Brně bude ve čtvrtek pokračovat v hlavním líčení s předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášem Vandasem a pěticí jeho spolustraníků, odsouzených v květnu trestním příkazem k podmínkám kvůli xenofobním projevům na loňském prvomájovém mítinku v Brně.

Předchozí hlavní líčení se 30. září uskutečnilo bez přítomnosti obžalovaných, omluvili se kvůli nemoci svých právníků. Po necelých dvou hodinách jednání proto soudkyně Šárka Schinzelová odročila jednání na čtvrtek 18. listopadu. Soud se k líčení sejde v 9.45.

Odročení procesu zdůvodnila soudkyně snahou o "ochranu práv obviněných na doplnění výpovědí, a jejich práva vyjádřit se ke všem bodům obžaloby a k jejich právu se hájit". Během minulého hlavního líčení se před soudem četly předchozí výpovědi a k projevům obžalovaných se vyjadřovali soudní znalci.

"Onemocněli nám právníci, nemohli jsme se tedy před soudem plnohodnotně hájit. Pokud by soud rozhodl bez naší možnosti obhajovat se, byl by to skandální útok justice proti politické straně a naší svobodě," řekl v září agentuře Mediafax Vandas.

Městský soud přitom již v případě obžalovaných jednou rozhodl - v květnu je potrestal trestními příkazy podmínečným vězením. "Všichni se však odvolali a proto musí soud vést proces ve veřejném hlavním líčení," řekla Mediafaxu mluvčí městského soudu Gabriela Stočková.

Letos v květnu odsoudil brněnský soud Vandase v neveřejném jednání trestním příkazem za rasistické projevy vůči přistěhovalcům ke čtyřem měsícům vězení, podmínečně odloženým na 20 měsíců. Samosoudkyně Šárka Schinzelová odsoudila k podmínečnému vězení také další tři členy někdejší Dělnické strany, její místopředsedy Petra Kotába a Jiřího Štěpánka a mluvčího partaje Martina Zbelu. Zbývající dva členové DS Michal Glas a Michaela Dupová vyvázli bez trestu.

"Soud shledal závadnými výroky stranických funkcionářů na loňských oslavách 1. máje v centru Brna," řekla agentuře Mediafax Schinzelová.

Předsedu rozpuštěné Dělnické strany Vandase potrestala soudkyně mimo jiné i za výroky o „ničivé imigrantské vlně tsunami“ a situaci na sídlišti Janov. Shodný čtyřměsíční trest s podmínkou na 20 měsíců dostal i bývalý místopředseda DS Petr Kotáb za parafrázi písničky Michaela Kocába "Romům, těm je v Čechách hej, Češi jim všechno zaplatěj".

Mluvčí DSSS a šéfredaktor stranických Dělnických listů Martin Zbela odešel od soudu s tvrdším trestem. Samosoudkyně jej za kritiku údajných politických procesů v zemi odsoudila k podmíněnému trestu sedmi měsíců s odkladem na dva roky. Bývalý místopředseda DS Jiří Štěpánek za pranýřování vietnamské kriminality vyfasoval nejtvrdší trest osmi měsíců, rovněž s odkladem na dva roky.

Kromě podmíněných trestů vězení musejí šéfové DS dohromady zaplatit pokuty 75 tisíc korun.

Vandas se vůči trestům ohradil s tím, že podle jeho slov celá kauza "nápadně připomíná komunistický režim na konci osmdesátých let". "Křeč a zmar! To jsou průvodní znaky dnešní elity. Soudní represi vůči opoziční DSSS a jejím představitelům můžeme hodnotit jako ocenění naší politické práce. Dnes sice oni soudí nás kvůli veřejným projevům a opozičním myšlenkám, ale zítra budeme soudit my je za rozkradení země a vědomé porušování lidských práv a svobod," komentoval původní verdikt soudu Vandas.

Související

Slovenský extremista Marián Kotleba

Bude Kotlebova strana rozpuštěna? Na Slovensku začal soud, Vandas se rozkřikuje

Slovenský nejvyšší soud dnes začal projednávat návrh generálního prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpuštění krajně pravicové opoziční strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby. Zástupce prokuratury se ve zdůvodnění návrhu zaměřil zejména na programové teze LSNS vůči početné romské menšině a na údajné snahy strany odstranit v zemi demokratický režim. Podle Kotleby neexistuje žádný důvod ke zrušení jeho strany. LSNS přišly podpořit desítky jejích sympatizantů včetně předsedy české Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáše Vandase.

Více souvisejících

Tomáš Vandas

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

Pavel šel po návratu z USA volit senátora na Litoměřicku

Prezident Petr Pavel v sobotu odevzdal hlas v druhém kole senátních voleb, které probíhá do dnešních 14:00. Pavel připomněl, že se hlasuje v den státního svátku. Občany nabádal, aby se voleb zúčastnili. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy