Kauza "černoch v letáku" je zpět. Češi opět v akci, a tentokrát nejde o Lidl

Praha - Kauza točící se kolem muže černé barvy pleti, kterého v reklamním letáku využila k propagaci svých výrobků společnost vlastnící obchodní řetězec Lidl, je dávno za námi. Řada Čechů ji má ale dodnes v živé paměti, protože se přes ni nedokázala přenést a facebookové stránky obchodu zaplavila vlnami rasistických urážek. Něco podobného se opakuje i nyní.

I negativní reklama je reklama. Tímto heslem se zřejmě řídila společnost Lion Mobile, která do Česka distribuuje telefony Xiaomi. Na svou poslední reklamní kampaň si totiž najala senegalského modela Alpha Dia, toho stejného, který vzbudil veliké pozdvižení poté, co se objevil v reklamním prospektu obchodního řetězce společnosti Lidl.

Sotva se tedy Češi přenesli přes jeden terč nenávisti, už tu mají další. A musí si zvyknout, že jej budou vídat často, objevuje se totiž na plakátech s novým mobilním telefonem Mi Mix, který se vyznačuje především revolučním bezrámečkovým displejem.

Od zveřejnění plakátů uplynulo teprve pár hodin, přesto už řada Čechů na internetu opět vyjadřuje své pohoršení. "Je to dost ubohé, snažit se za každou cenu zviditelnit," píše jeden z uživatelů Facebooku. "Tak bohužel, byl jsem velký fanda (spokojený majitel). Nemám rád provokace. Děkuji nashledanou," píše další.

Paradoxně ale vadí některým lidem více "provokace", než fakt, že se jedná o toho stejného muže, který se stal terčem rasistických nadávek a urážek. "Proč ho pořád tady cpete a propagujete? To nemáte někoho jiného? Dobrá provokace," stěžuje si na internetu další uživatel. "No není to dobrý nápad dávat v dnešní době opičáka na reklamu, evidentně cílená provokace, která ale přinese výsledky, i negativní reklama je reklama.... Xiaomi mám rád, nebudu zde pokrytecky psát, že s ním končím, ale tohle se mi nelíbí...." napsal další.

Najdou se ale i tací, kteří konání společnosti ocenili. "Super reklama, líbí se mi, jak někdo nakousl (sice v jiném smyslu), proč by reklamu telefonu od "žlutejch" pro "bílé" nemohli dělat "černí", "červení" atd. Žijeme přece v 21. století a třebaže většinou preferujeme protějšky stejné barvy kůže (je to zcela přirozené), nemusíme být nutně rasisty, že?" pochválil reklamu jeden z uživatelů Facebooku. "Rozhodně pecka :D Gratuluji k fantastické kampani. Teď si vás všimne každý rasistický hovado v tomhle státě. Fakt skvělý nápad!" uvedl další.

Kauza Lidl nabírala obřích rozměrů

Jak velký dopad bude mít okopírovaná kampaň společnosti Lidl je v tuto chvíli otázkou. Jisté je, že kauza reklamního letáku Lidlu, která Čechy pobouřila před měsícem, měla masivní zásah. Lidem tehdy vyobrazení muže tmavé barvy pleti vadilo a neváhali se uchýlit i k rasistickým urážkám. "Jsme v Čechách, nebo v Africe? Proč máte na letáku černocha? Běžte s multikulti do p....e!“ napsal na sociální síti jeden z rozhořčených uživatelů facebooku.

Celá kauza měla rychlý spád. Tiskové oddělení Lidlu vydalo krátké prohlášení, v němž uvedlo, že žijeme v Evropě 21. století, kde spolu žijí různé rasy, a protože Lidl je po celé Evropě, rozdíly zde zkrátka nejsou. Na místy až nesmyslné debaty o tom, že Česká republika není v Evropě, a další urážky už Lidl nereagoval.

Psali jsme: Čechy rozzuřil černoch v letáku Lidlu, pak se strhlo peklo. Padala slova o darmožroutech, parazitech a multikulti propagandě Kauza Lidl pokračuje: Politici mají pro Čechy jasný vzkaz. Kritici černocha v letáku jsou terčem drsných vtípků Lidl pašuje migranty v kamionech? Evropská centrála se pro EZ brání dezinformacím  

Kromě pochvalných komentářů se objevily také reakce politických představitelů, které se obchodu zastaly. "Letáky moc nemusím, ale kritizovat Lídl, že mají za modela černošského kluka je mimo!!“ uvedl například ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Rozhodl jsem se, že si nové sportovní oblečení koupím v LIDLu. Normálně letákové akce nesleduji, ale tentokrát mě reklama docela zaujala,“ dodal ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD).

Diskuze točící se kolem letáku přilily vodu na mlýn i českým dezinformačním serverům, které začaly vymýšlet různé konspirační teorie. Na internetu se tak lze například dočíst, že kamiony společnosti Lidl pašují uprchlíky napříč evropskými zeměmi, nebo že se chce Německo zbavit kvůli migrantům černého oblečení, a proto jej vyváží do České republiky. 

Veškerá tato nepodložená tvrzení ale Lidl pro EuroZprávy.cz popřel. "Uváděná tvrzení postrádají jakýkoli reálný základ," bylo nám sděleno z evropského centrálního vedení společnosti Lidl.

Související

Xiaomi

Čínská firma Xiaomi se ohradila proti tomu, že ji Ukrajinci mají za sponzora války

Čínský výrobce tabletů a smartphonů Xiaomi se důrazně ohradil proti tomu, že jej Ukrajina zařadila na svůj seznam mezinárodních sponzorů války. Firma dnes na svém webu uvedla, že vyrábí spotřební elektroniku a že své produkty nabízí výhradně k civilnímu a komerčnímu využití. Ukrajinská protikorupční agentura NAZK ve čtvrtek oznámila, že firmu na seznam zařadila proto, že nadále podniká v Rusku a dosahuje tam rekordního odbytu.
Mobilní telefon

USA umístily Xiaomi na černou listinu, akcie firmy prudce klesly

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa umístila na černou listinu podniků spojených s ozbrojenými silami dalších devět čínských společností, včetně výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Cena akcií Xiaomi se dnes na hongkongské burze propadla o více než deset procent.

Více souvisejících

Xiaomi češi černoši

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy