Nic se nezmění, volby nemají žádný vliv, tvrdí studenti

Praha - Více než čtyři pětiny studentů českých vysokých škol chodí k volbám pravidelně, nebo alespoň většinou. Neodrazuje je ani nedůvěra ve vliv voleb na situaci v zemi.

29 procent z nich si myslí, že volby mají šanci něco výrazně změnit nebo ovlivnit. Vyplynulo to z výsledků online průzkumu časopisu Studenta mezi 1121 studenty českých univerzit. ČTK je poskytla šéfredaktorka časopisu a organizátorka průzkumu Markéta Paráčková.

Za nejdůležitější studenti považují volby do Poslanecké sněmovny. Chodí k nim devět z deseti studentů. Ještě o něco větší podíl studentů chodí k volit prezidenta. Naproti tomu voleb do Evropského parlamentu se účastní zhruba dvě třetiny studentů a necelá čtvrtina považuje volby do Evropského parlamentu za důležité.

Psali jsme: Volby v Lichtenštejnsku vyhrála největší vládní strana, opozice ale posílila Devět obcí vybralo nové zastupitele, mandáty si rozdělilo 44 mužů a 15 žen Dvojkoalice lidovců se STAN? Riskantní krok, do Sněmovny se nemusí dostat, namítají politologové  

Tři čtvrtiny studentů chodí k volbám, protože by se podle nich měl každý člověk podílet na dění v zemi. Šedesát procent uvedlo, že si nechtějí stěžovat na něco, co se nesnažili ovlivnit. Třetinu politika zajímá a 22 procent tvrdí, že byli k účasti ve volbách vychováváni.

Napříč republikou mezi studenty panuje skepse ohledně vlivu voleb na budoucnost České republiky. Šestatřicet procent souhlasilo s tvrzením, že centrální dění je výsledkem dlouhodobých zájmů vlivných lidí a volby to příliš neovlivní. Dalších 31 procent považuje vliv voleb za okrajový. Podle pěti procent jsou volby fraškou.

Související

Petr Fiala

Premiér Fiala přiznal chybu ODS v zářijových volbách

Občanští demokraté podle premiéra Petra Fialy (ODS) udělali v kampani před zářijovými krajskými senátními volbami chybu. Fiala se domnívá, že měli - podobně jako opoziční ANO - udělat i centrální celostátní kampaň.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie. Analýza

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

Více souvisejících

Volby studenti Vysoké školy

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 6 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 14 hodinami

před 15 hodinami

včera

Princezna Kate si vyslechla další hrozivou diagnózu. Se smrtelně nemocnou dívkou se objala

Princezna Kate po letošku ví, co obnáší boj se zákeřnou rakovinou. Brity nyní dojala objetím s teenagerkou, která bojuje s agresivní formou tohoto onemocnění a podle lékařů nemá prakticky žádnou šanci na uzdravení. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy