Ostrava je na nohou: Město zrušilo pietu za Špinarovou, zuří její syn. Co na to magistrát?

Ostrava – Syn nedávno zesnulé zpěvačky Věty Špinarové Adam Pavlík tvrdí, že ostravský magistrát nařídil organizátorům pietní akce za zpěvačku, aby pomníček umístěný na Masarykově náměstí co nejdříve zlikvidovali. Město se ale hájí, prý to není pravda.

Příznivci Very Špinarové se s ní mohou rozloučit dopoledne 1. dubna v Ostravě. Smuteční síň krematoria ve Slezské Ostravě jim bude zpřístupněna od 09:00 do 12:00.

Fanoušci také celý týden nosí svíčky a květiny na pietní místo, které vzniklo na Masarykově náměstí v centru města. Právě toto místo teď ale vyvolalo bouřlivé debaty. Podle Pavlíka Ostrava nařídila, aby bylo urychleně uklizeno.

„Teď jsem se dozvěděl, že Magistrát města Ostravy oslovil organizátory vzpomínkové akce pro moji maminku na Masarykově náměstí. Že akce byla neohlášená a že na ni neměli povolení. Musí co nejdříve svíčky a ostatní vzpomínkové věci odstranit a paní si to přijde osobně zkontrolovat. Nedejbože, aby na soše zůstal kousek vosku,“ uvedl na sociálních sítích syn zpěvačky.

„Nevím, jestli je to odveta za to, že jsem odmítl rezervovat 2 místa na sedění na posledním rozloučení pro pana primátora a jeho náměstka, nebo prostě lidé a vedení na magistrátu jsou tak hloupí, že si zatím ještě neuvědomili, že odešel žena, kterou celá Ostrava neskutečně milovala a která toho pro Ostravu udělala tolik, co tito lidé nestihnou do konce života. Nebudu teď tady popisovat další věci,ale ani ve snu by mě nenapadlo,že největší překážkou v uspořádání pohřbu mé maminky bude město OSTRAVA!!!“ dodal rozzlobeně.

Pavlíkův status mezitím mnohé pobouřil. Lidé město kritizují a tvrdí, že by se mělo stydět. Prý jde o ostudu, kterou radním místní jen tak nezapomenou.

Město Ostrava se ale brání a nařčení odmítá. „Jedná se o velké nedorozumění. Organizátor akce se neobrátil na Magistrát města Ostravy, jak je výše uváděno, ale obrátil se na náš městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, který je v téhle záležitosti kompetentním úřadem. S organizátory jsme domluveni, že po uskutečnění oficiálního rozloučení s paní Věrou Špinarovou zajistí úklid pietního místa. Pokud bude třeba místo dočistit, případně i zajistit úplný úklid, z velké úcty k paní Věře Špinarové zajistíme tento úklid my, prostřednictvím našich technických služeb," řekla mluvčí obvodu Jana Pondělíčková pro web tn.cz.

Sám primátor Ostravy Tomáš Macura po úmrtí zpěvačky uvedl, že „se tato zpráva musela dotknout každého Ostravana“. „V neděli 26. března zemřela ve věku 65 let populární ostravská zpěvačka Věra Špinarová. Malá vzrůstem, velká hlasem, osobnost, která si dokázala získat snad každého člověka. Obdivovali ji umělci, zástupci kulturní scény, členové společenských elit i řadoví dělníci a horníci, k nimž měla obzvlášť vřelý vztah. Milovala ji celá Ostrava, k níž se po celý život hlásila a kterou vždy podporovala, například při kandidatuře na získání titulu Evropské hlavní město kultury 2015. Nezapomenutelný hlas Věry Špinarové umlkl. Chtěl bych jménem města Ostravy i jménem svým vyslovit všem pozůstalým, přátelům a obdivovatelům upřímnou a hlubokou soustrast. Ostrava nezapomene. Ostrava smutní s Vámi,“ napsal primátor na stránkách města.

Špinarová zemřela 26.4. v neděli v pražské motolské nemocnici, několik dní předtím zkolabovala při koncertu v Čáslavi, měla zástavu srdce. Díky přítomnosti lékařky v sále a rychlému zásahu záchranářů jí byla okamžitě poskytnuta první pomoc a ve vážném stavu byla převezena letecky do motolské nemocnice.

Související

Věra Špinarová

Co bude se sochami Janáčka a Špinarové v Ostravě? Radnice je ve složité situaci

Budoucnost soch Věry Špinarové a Leoše Janáčka od sochaře Davida Moješčíka, které jsou umístěny v centru Ostravy, zůstává nejistá. Vedení centrálního městského obvodu by sochu skladatele umístěnou na Jiráskově náměstí chtělo přemístit, sochu populární zpěvačky stojící v Husově sadu, která má řadu kritiků, chce nabídnout k prodeji, případně také přemístit. Obvodu ale chybí souhlas autora, s nímž zatím nepodepsal smlouvu, která by tyto kroky umožňovala. Novinářům to dnes řekl radní Lukáš Jansa (Piráti). Autor novinářům řekl, že smlouvu s obvodem nepodepsal po poradě s právníkem. Chce, aby bylo konkrétně jasné, jaké záměry obvod se sochami má.

Více souvisejících

Věra Špinarová Ostrava

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy