Cenzura nebo cenná pomoc? Opatření Seznamu proti dezinformacím okomentovali politici

Praha - Internetový portál Seznam se vydal do boje s dezinformačními servery. Těm zpravodajským serverům, které publikují falešné informace, nebude platit za reklamy. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka jde o cenzuru, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rozhodnutí portálu vítá.

Zpravodajské servery se budou nově muset řídit podle upravených pravidel, která určuje portál Seznam. V případě jejich porušení je Seznam připravený sáhnout po zablokování plateb z reklam. Smůlu budou mít ty servery, které vypadají na první pohled jako zpravodajské, ale ve skutečnosti se na nich objevují zkreslené nebo lživé informace, ale také konspirační teorie. Důraz bude kladen i na autory článků, kteří nesmí být smyšlení.

K informaci se obratem vyjádřil mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Ten opatření Seznamu na svém twitteru označil za cenzuru. "Seznam.cz nepoužívám a používat nehodlám. Cenzuru totiž nehodlám podporovat," uvedl. Zmínil také snahy ministerstva vnitra bojovat s dezinformacemi.

Cenzura nepohodlných názorů, pokusy o ekonomickou likvidaci. Metody, kterým čeští novináři tleskají. Za podpory min. vnitra a neziskovek.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 5. srpna 2017

Zcela opačný názor na celou věc má premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který snahu portálu ocenil. "Oceňuji přístup Seznamu. Velmi dobrá metoda, jak čelit serverům, které záměrně šíří lživé informace," napsal na svůj twitter. 

Kromě kandidáta na prezidenta Jiřího Drahoše, který se vyjádřil obdobně, s opatřením souhlasí i další kandidát Michal Horáček. Ten ho označil za "cennou pomoc". "Lži nemůže zastavit jen stát. Zapojit se musí úplně všichni. A tohle je hodně cenná pomoc. Díky za ni," uvádí Horáček. 

Poslanec Jan Farský, který nově povede do voleb hnutí Starostové a nezávislí (STAN), je také zastáncem tohoto kroku. "Jsem rád za tento krok. Vydělávat na lži a podrývání demokracie není přijatelné," napsal na svůj twitterový účet. 

Rozpačitě se k opatření staví Východoevropská agentura pro boj s ruskou propagandou, což je nevládní organizace, která se prostřednictvím facebooku snaží informovat o událostech v regionu Východní Evropy tak, aby tyto regiony "nebyly zasaženy masivně útočící" ruskou propagandou. "Dobrý krok, ale přijímáme ho s rozpaky. O těch webech se ví již desítky měsíců. O tom, že jsou součástí hybridní války taky. Sice samozřejmě lepší než to neudělat, ale tento krok prostě přichází až v době, kdy ruská propaganda už nemalé části Česka názory změnila," napsali na svůj facebook.

 „Pokud takový web nesplňuje některou z následujících podmínek, není na něm možné zobrazovat inzeráty Sklik (reklama Seznamu), nebude zařazen v dalších článcích českého internetu ani na domovské stránce Seznam.cz," stojí na oficiálních stránkách Seznamu.

Související

Bohumil Kartous Rozhovor

Dezinformátoři a populisté budují tyranii hlouposti, říká mluvčí Elfů Bob Kartous

Jak silná je aktuálně česká dezinformační scéna? Jak se daří českému státu bojovat proti falešným zprávám a antisystémovým hnutím? A jaká jsou největší nebezpečí v internetovém prostoru? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy.cz zeptaly pedagoga a mluvčího Českých elfů Bohumila Kartouse, jenž je kromě toho také autorem dvou knih – No Future a nedávno vydané Future ON!.
Vít Rakušan Komentář

Vnitro na plakátech bojuje s dezinformacemi. Ale co v realitě?

Ministerstvo vnitra pod patronátem Víta Rakušana spustilo informační platformu Nenaletět.cz, která má sloužit pro veřejnost a informovat ji o aktuálních tématech i službách státu. Slovy samotného ministra vnitra má „informovat o tématech, která rezonují veřejným prostorem, a předcházet tak informačnímu šumu a nejasnostem.“ Tahle aktivita se zařazuje bok po boku dalším informačně-vzdělávacím snahám o zvyšování mediální gramotnosti a lepší informovanosti. Propagace formou letáků, tiskovin atd. přijde na nějakých 40 milionů a média si jí záhy zařadila do kolonky „boje proti dezinformacím.“

Více souvisejících

Boj proti dezinformacím a fake news hoax propaganda Seznam.cz Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy