Třísku z Vltavy vytáhli polští záchranáři: Dávali jsme mu masáž srdce, reagoval až po sedmi minutách

Praha - Kolem pádu Jana Třísky z Karlova mostu je stále mnoho nejasností. Policie se přiklání k verzi, že šlo o nešťastnou náhodu. Zároveň hledá svědky, kteří by pomohli objasnit, co se stalo. Televize Prima natáčela se dvěma muži, kteří herce z vody vytáhli.

Pro Jana Třísku skočili do ledové vody dva polští zachránci, kteří náhodou pluli kolem na výletní lodi. Oba jsou horníci a bývalí záchranáři.

„Jarek se mnou letěl, skočili jsme z levé přídi pro toho pána. Vytáhli jsme ho, oživovali jsme ho, pomohli nám ho dát na palubu. Celou dobu jsme mu dělali masáž srdce. Trvalo to možná 10 minut. Po sedmi minutách začal reagovat, nebylo to stabilní, dávali jsme mu pořád dýchání z úst do úst a snažili se nastartovat srdce. Pak se to zlepšilo,“ řekl televizi Prima Jaroslav Jasta, jeden z dvojice polských mužů záchranářů.

Jan Tříska spadl do vody přibližně z tohoto místa. Jak můžete vidět, na kamenné zábradlí není vůbec těžké vylézt a nejspíš i tato šikmá plocha mohla být možnou příčinou pádu.

„Celé to bylo impulzivní. Vůbec jsme nad tím nepřemýšleli. Hned jsem dal pryč brýle, mobil a chtěl jsem skočit. Ale paní z obsluhy řekla, že nesmíme. Že to nesmíme dělat. Zkoušeli jsme to třikrát čtyřikrát,“ uvedl Jaroslav Ruda, druhý z polských mužů zachránců.

Proč Jan Tříska spadl? Byla to opravdu náhoda? Podle policie o sebevraždu nejspíš nešlo

„Dosavadní výsledky prošetřování vypovídají spíš o tom, že v dané věci jde spíš o nešťastnou náhodu než o cílené jednání 80 letého muže. Nicméně policisté prošetřující o tuto událost prosí o pomoc širokou veřejnost,“ řekl Tomáš Hulan, mluvčí pražské policie.

„Přikryli jsme ho dekama. Přivezli jsme ho do přístavu. Přijela policie později záchranka. Policajt nepomáhal. Jak přijela doktorka tak jsme poodstoupili. Doktorka nám gratulovala, že jsme odvedli dobrou práci. Že jsme ho vrátili mezi živé. Je nám z toho smutno. Kondolovali jsme nejbližší rodině,“ řekl Jaroslav Ruda, druhý z polských mužů zachránců.

Karlův Most je jedna z nejnavštěvovanějších ale i nejhlídanějších památek v Praze. Most hlídá hned několik kamer a speciální systém.

„Most střeží desítka kamer, které jsou staticky upnuté na sochy. Tyto sochy chrání takzvaný elektronický plot, který pozná, když se na sochy někdo snaží vylézt. Ten prostor mezi sochami elektronicky střežený není a není to ani možné protože v prostoru se pohybují stovky lidí,“ řekl Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu.

Jenže podle policie kamerový záznam nezachytil události před pádem známého herce dostatečně zřetelně. Co mohlo pádu předcházet, nám popsal jeden z místních obchodníků.

„Ochranka tady potkala pana Třísku a řekla mu, ať sleze z toho ostění. Tady běžně turisti posedávají a oni chodí a sundávají je z lampy, ze soch. Tak se jim omluvil, stoupl si a ochranka šla dál, protože to považovala za vyřízené,“ řekl obchodník z Karlova mostu.

„Takže si myslíte, že pan Tříska chtěl slézt, stoupl si a upadl?“ ptala se reportérka obchodníka. „Těžko říct, to je jediné, co jsem slyšel, že seděl na ostění, řekli mu, ať sleze a on slezl,“ řekl obchodník z Karlova mostu.

Co bylo opravdovou příčinou a jak se celé neštěstí odehrálo? To nejspíš prozradí až výsledek policejního vyšetřování.

Související

Pietní místo, kde se vážně zranil herec Jan Tříska (23.9.2017).

Tragický pád herce Třísky je pro policii uzavřen

Praha - Policie odložila prošetřování úmrtí Jana Třísky (80). Trestný čin nezjistila, a věcí se tak nebude dál zabývat. Herce 23. září po pádu z Karlova mostu a několika minutách ve studené vodě vytáhli cestující lodi, která plula okolo.

Více souvisejících

Jan Tříska (herec) Karlův most

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 31 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy