Pražská zoo letos představila nové druhy zvířat

Praha - Dvojici tapírů čabrakových nebo vzácné ptáky s velrybí hlavou člunozobce africké mohou milovníci zvířat od letošního roku zhlédnout v pražské zoologické zahradě. Mediafax o tom informovala mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Dvojici tapírů čabrakových si mohou návštěvníci pražské zoologické zahrady prohlédnout od září v expozici Vodní svět. Tříletý samec Vasan a dvouletá samice Indah pocházejí ze zoo v Edinburgu a do Prahy přicestovali 26. srpna z Rare Species Conservation Centre v anglickém Kentu."V Evropě se nachází pouze 45 jedinců tapíra čabrakového, což je méně než například vzácných pralesních žiraf okapi," uvedl kurátor savců Pavel Brandl.Tapír čabrakový je jediným druhem tapíra, který žije v jihovýchodní Asii, všechny ostatní žijí v Americe. V Červené knize ohrožených druhů IUCN je zařazený v kategorii Ohrožený. Během posledních tří generací klesly počty tapírů čabrakových v přírodě na polovinu. Jednou z největších hrozeb je pro ně velkoplošná přeměna nížinného deštného lesa na plantáže palmy olejové, jejíž olej se používá i u nás v potravinářství. Celkový počet zvířat, která podle odhadů přežívají v Barmě, Thajsku, Malajsii a na Sumatře, se pohybuje okolo pouhých pěti tisíc jedinců.Pražská zoologická zahrada v letošním roce otevřela i novou expozici Ptačí mokřady, kde poprvé návštěvníkům zpřístupnila dosud v zázemí chované nejbizarnější opeřence na světě. Jedná se o ptáky s velrybí hlavou, člunozobce africké. Po celém světě se ve 13 zoologických zahradách vyskytuje pouze 35 těchto jedinců.Modrošedě zbarvení velikáni jsou vysocí 120 centimetrů, s rozpětím křídel zhruba dva a půl metru. Jejich charakteristickým rysem je ohromný zobák, který připomíná někomu hlavu velryby, někomu botu nebo člun. Tito velikáni si pochutnají na malých krokodýlech.V pražské zoo se nacházejí dva samci a dvě samice, kteří pocházejí z Tanzanie. V expozici Ptačí mokřady návštěvníci uvidí jeden pár, který tvoří samec Korongo a samice Okomo."V souvislosti s otevřením nové expozice zoo získala i řadu ptáků z nejrůznějších kontinentů, které doposud v Praze nebyli k vidění: lori vlnkované, sojkovce modrotemenné, kystráčka indonéského, jeřába laločnatého, flétnáka australského, kladivouše afrického," sdělila mluvčí zoo.

Související

Více souvisejících

zoo Zvířata

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy