Janoušek se možná dostane na svobodu. Soud zvažuje upuštění od trestu

Praha/Brno - Zdravotní stav lobbisty Romana Janouška se podle soudu nelepší a v úvahu prý připadá upuštění od zbytku trestu za sražení ženy automobilem. Lobbistovu žádost o další přerušení trestu zamítl, protože za této situace není podle soudu na místě. Informovala o tom dnes Česká televize. Janoušek byl odsouzen na 4,5 roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky.

"Pokud byl odsouzenému Romanu Janouškovi výkon trestu odnětí svobody přerušen již celkově na dobu jednoho a tři čtvrtě roku, během které nedošlo ke zlepšení jeho zdravotního stavu natolik, aby byl schopen výkonu trestu, není podle názoru soudu namístě rozhodovat o dalším přerušení výkonu trestu odnětí svobody," píše se podle ČT v rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Soud zároveň dodal, že prognóza Janouškova stavu neočekává takové zlepšení, aby si mohl zbytek trestu odpykat.

Janouškovi mělo přerušení trestu skončit 25. listopadu. Proto se na soud obrátil se žádostí o delší přerušení z důvodu zdravotních komplikací.

Janoušek v březnu roku 2012 v Praze v opilosti naboural do automobilu vietnamské ženy a od nehody ujel. Řidička ho dohonila, když zastavil na červenou. Vystoupila a postavila se před Janouškův automobil a chtěla s ním situaci vyřešit.

Lobbista proti ní nejdříve dvakrát popojel, potom ale na zelenou šlápl na plyn, ženu porazil a ujel. Janoušek původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu. Nakonec ale dostal za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky 4,5 roku vězení.

Ve vězení byl Janoušek od 18. listopadu 2014 do 9. března 2016. Nejprve mu výkon trestu přerušilo vedení věznice, poté krajský soud. Janoušek si dlouhodobě stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy.

Související

Vrchní soud v Praze

Soud už rozhodl ohledně odblokování Janouškova majetku, výsledek nesdělil

Pražský vrchní soud už rozhodl ohledně odblokování majetku lobbisty Romana Janouška a jeho obchodního partnera Luboše Paška, který policie zajistila v kauze Chambon. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí soudu Kateřina Kolářová s tím, že rozhodnutí zatím nemůže komentovat, protože není vyhotovené a doručené. 

Více souvisejících

Roman Janoušek soudy

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 54 minutami

Boris Johnson

BBC kvůli trapasu zrušila rozhovor s Johnsonem

Britská stanice BBC zrušila plánovaný rozhovor s bývalým premiérem Borisem Johnsonem poté, co moderátorka omylem poslala jeho týmu poznámky s připravenými otázkami. Uvedl to server Politico.

před 1 hodinou

izraelská armádní hlídka, Photo by Benjamin Rascoe

Proč bychom měli válku na Blízkém východě vnímat úplně jinak?

Současný konflikt na Blízkém východě může být interpretován jako střet Západu, který Izrael kulturně reprezentuje, a islámské civilizace, ke které patří Írán a jeho spojenci. Politické a historické faktory však hrají v těchto bojích také zásadní roli. Všechno napětí v regionu bychom měli vnímat úplně jinak. Nejde totiž o válku takového formátu, na jakou jsme do jisté míry zvyklí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Maďarsko

Evropská komise zažalovala Maďarsko u soudního dvora EU

Evropská komise (EK) podala k Soudnímu dvoru Evropské unie (SDEU) žalobu na Maďarsko, protože se domnívá, že tamní zákon o ochraně národní suverenity je v rozporu s právem EU. Podle kritiků zákona je jeho cílem umlčet opozici a odpůrce vlády.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael má právo odpovědět na íránský útok. Hizballáh a Hamás jsou plné zbabělců

Izrael má právo odpovědět Íránu na jeho silný raketový útok. Jakmile to ale udělá, zřejmě zasáhne další civilisty. Ať už se izraelské síly snaží zaměřovat teroristy sebelépe, je to prakticky nemožné. Jak Hizballáh, tak Hamás se zbaběle schovávají mezi nevinné lidi, kteří jsou následně společně s teroristy terčem izraelských útoků.

před 4 hodinami

Co způsobilo takový výbuch? O tom se na internetu živě spekuluje, o jaký druh bomby šlo ale zatím nikdo s jistotou neuvedl

Jak Seznam Zprávy mystifikují čtenáře: Článkem o bombě šíří ruskou propagandu

Server Seznam Zprávy přišel ve středu ve večerních hodinách se zdánlivě šokující zprávou. V titulku doslovně uvedl, že "Rusko svrhlo na ukrajinské město jednu z nejničivějších bomb." V článku se následně odkazuje na možné použití bomby ODAB-9000, ačkoliv její nasazení na Ukrajině nebylo prokázáno a řada zdrojů tuto informací vyvrací s tím, že se jedná o ruskou propagandu.

před 5 hodinami

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Půjčovna přívěsů: Výhodné a flexibilní řešení pro každou příležitost

Poptávka po přívěsech roste, ať už jde o přepravu nábytku, stavebních materiálů nebo dokonce věcí na dovolenou. Pro většinu lidí však nákup přívěsu nedává ekonomický smysl, protože ho potřebují pouze občas. V takových případech se stává půjčovna přívěsů ideálním řešením, které kombinuje flexibilitu a úsporu nákladů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Íránské rakety dopadají na Izrael

Izrael přiznal, že nesestřelil všechny íránské rakety. Řekl, kam dopadly

Izraelská armáda potvrdila, že několik raket vypálených v úterý večer Íránem směrem na Izrael zasáhlo základny izraelských vzdušných sil. Nedošlo však k žádným obětem na životech ani k poškození vojenské infrastruktury nebo letadel. Armáda neupřesnila, které základny byly zasaženy, uvedl server Wall Street Journal.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

Stačilo Fica. Mimoparlamentní Demokrati chtějí referendum a zkrácení mandátu vlády

Slovenská mimoparlamentní strana Demokrati bude iniciovat sběr podpisů na vyvolání referenda o zkrácení volebního období čtvrtého vládního kabinetu Roberta Fica. 

Zdroj: Patrik Bohačiak

Další zprávy