Kabáti vrací Slavíka: Tleskáme, bodujete. Gesto skupiny ocenil Klaus i Samková. Pak se ozval sám Karel Gott

Praha – Jak jsme vás již informovali, skupina Kabát vrátí Českého slavíka, kterého získala v sobotu. Nelíbí se jí odebrané hlasy pro skupinu Ortel a jejího frontmana Tomáše Ortela. Gesto Kabátů už ocenila celá řada známých osobností.

Kabáti vrací Českého slavíka pořádající agentuře Musica Bohemica. Pokud agentura doloží skutečné počty hlasů pro kontroverzní Ortel a Kabát jich bude mít více, přijme skupina cenu zpět. Problém se ale může týkat také kategorie Zpěvák roku nebo kategorie Absolutní vítěz.

„Osobně se chci setkat s ředitelem pořádající agentury Musica Bohemica, panem Jaroslavem Těšínským. Věřím, že mi celou situaci vysvětlí. Teprve potom budu schopen posuzovat zmíněný problém," uvedl v reakci na celou kauzu Karel Gott, vítěz kategorie Zpěvák roku. Těšínský už uvedl, že chce s muzikanty o záležitosti jednat.

Spory o Slavíka na sociálních sítích komentují i politici či další známé osobnosti. „Koncert jsem dnes kvůli pražskému sněmu nestihl. Škoda. Ale Kabát dnes bodoval i fair-play přístupem ke Slavíkům,“ ocenil přístup Kabátů Václav Klaus mladší.

„Musica Bohemica: Kabát vyřkl Ortel nad Slavíkem,“ komentoval dění na twitteru europoslanec hnutí ANO Petr Ježek.

„Nikdo by nevěřil, že za anketou Český slavík Mattoni stojí manipulace s počty hlasů. Skupina Kabát se rozhodla dočasně vrátit své ocenění, dokud se kauza s počty hlasů nevyřeší. Za což jim patří obdiv. Pořadatel i titulární sponzor Mattoni by se měl naučit vysvětlit způsob počítání hlasů. Z reklamní slávy teď zůstala jen pachuť. Je v tom cosi zkaženého. Stejně tak nám totiž v horkém létě nechutnala ochucená zakalená voda Mattoni. I teď nejsme ochotni strávit manipulovaného Českého slavíka Mattoni, říká poslankyně KSČM Miloslava Vostrá.

„Udělal bych to stejně jako Kabát. Tleskám. I bez ceny jsou u mě nejlepší,“ pochválil přístup rockové skupiny ekonom Vladimír Pikora.

Postoj kabátů ocenila také advokátka Klára Samková. „Z prohlášení skupiny Kabát mám opravdovou radost. Páni organizátoři totiž nechápou jednu zásadní věc: že nespravedlnost je nespravedlností i pro ty, kdo z ní mají výhodu. Neoprávněně získaná výhoda - zde ocenění - totiž poškozují dobré jméno víc než kdyby Kabáti skončili druzí, anebo, per analogiam k mému oboru, by soud byl prohrán čestně, na základě spravedlivého rozsudku. Jednou vypuštěná nespravedlnost vypouští svůj puch pod nos všem bez rozdílu: to je totiž její esenciální vlastnost… Jo: a jsem opravdu, ale opravdu, opravdu ráda, že Kabáti tohle chápou. A moc jim děkuji za jejich postoj. Myslím, že právě udělali pro pojem "spravedlnost" víc, než české soudy za posledních 27 let (o létech předchozích nehovoře…),“ napsala na svém facebookovém profilu.

Už dříve se k celé kauze vyjádřil také frontman Ortelu Tomáš Ortel. „Děkujeme dodatečně všem, kdo zaslal hlas (i když neuznaný) do ankety Český Slavík - veškerá snaha o umlčení a dehonestaci kapely Ortel a posléze mé osoby jen utvrzuje o správnosti naší cesty...“ vzkázal fanouškům na sociálních sítích.

Související

Ewa Farna, Český slavík 2023

Český slavík 2023: Ewa Farna absolutní vítězkou. Triumfovali také Ztracený, kapela Kabát a Václav Neckář

Ewa Farna (30) se stala nezpochybnitelnou hvězdou večera na udílení Českého slavíka. Nejenže získala zlatou sošku v kategorii Zpěvačka roku, přičemž porazila legendární Lucii Bílou (57), ale triumfovala i jako absolutní vítěz Slavíka. Její tvář v okamžiku vyhlášení jména mluvila sama za sebe – byla úplně překvapená. Během emocionálního projevu se zpěvačce nedokázaly ubránit slzy. Do síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku hudební ankety převzaly v pražském Foru Karlín. 

Více souvisejících

Český slavík Skupina Kabát Ortel (skupina) skupina Ortel Karel Gott Václav Klaus ml. Klara Samkova Petr Ježek (europoslanec)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy