Jsme národem udavačů. Inspirují nás politici

Praha – Lidé loni podali 214 866 trestních oznámení, což je průměrně 650 denně. Další tisíce jich skončily rovnou v koši, protože byly zcela nesmyslné. Objevují se mezi nimi totiž i takové bizarnosti jako udání na ministra, že ukradl propisku, nebo na ženu, která shodila svého souseda ze stromu bidlem. Píší o tom lidovky.cz.

Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) kupříkladu obvinil Jaroslav Suchý (muž, který pohladil Baracka Obamu při jeho návštěvě v Čechách) ze spáchání trestného činu. Kalousek mu prý „dal pěstí do břicha a ukradl propisovací pero se skrytou kamerkou“. Vyšetřovatelé však jeho oznámení loni v červnu odložili, protože nenašli žádné důkazy. Podobně neuvěřitelný případ se stal nedávno i v Brně, kde policisté museli prošetřovat oznámení, které podal muž na řidiče autobusu. Muž chtěl do autobusu nastoupit i se svou motorkou a řidič mu to odmítl umožnit. Vysloužil si za to trestní oznámení. Podle policejní mluvčí Andrey Strakové dotyčný tvrdil, že spěchal za tříměsíční dcerou a navíc měl řádně koupenou jízdenku. Mluvčí však dodala, že při oznamování trestného činu byl muž podnapilý.Jiný příběh museli řešit policisté v Ostravě. Muž tam stříhal na zahradě strom, a když stříhal větve nad zahradou své sousedky, žena jej shodila dolů dlouhou tyčí.Udávání vidíme u politikůPodle odborníků je tak obrovský počet trestních oznámení obrazem naší společnosti. Inspirujeme se totiž u politiků, kteří také s oznámeními nešetří. Posledním případem tohoto typu je ministr dopravy Vít Bárta (VV), který v minulých dnech podal řadu trestních oznámení na Ředitelství silnic a dálnic.Politici to však podle šéfky unie žalobců Lenky Bradáčové často dělají kvůli tomu, aby se o nich psalo a mluvilo v médiích. Zato jiní lidé podávání trestních oznámení začínají považovat za obvyklé chování, které se neobjevuje jen u notorických stěžovatelů.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy