Kroupa versus Zavoral: Reportéra se zastal i jeho známý otec, má prý strach o veřejnoprávní média

Praha – Vášně kolem reportáží Janka Kroupy o Agrofertu neutichají. Do sporu mezi šéfem českého rozhlasu René Zavoralem, Kroupou a zaměstnanci rozhlasu se vložil i exsenátor, bývalý šéf ODA a otec Janka Kroupy Daniel Kroupa.

Na počátku kauzu stojí reportáž Janka Kroupy ohledně pozemků, na kterých hospodaří koncern Agrofert. Podle šéfa Rozhlasu ale byly nevyvážená a neobjektivní, což dokládá také analýzou zpracovanou experty z Univerzity Karlovy. V reakci na kauzu pak Zavoral uvedl, že pracovníci rozhlasu by měli absolvovat školení, kde se Kroupovy reportáže budou ukazovat jako modelový případ, jak by objektivní zpravodajství nemělo vypadat a jak se vyvarovat chyb.

Za Kroupu se ale postavili jeho kolegové z rozhlasu, kteří podepsali petici, další novináři i Kroupův otec. „Novinář, který hájí objektivitu své rozhlasové reportáže o chování oligarchy vůči nekompetentnímu hodnocení ředitele, prý nadřazuje své ego nad zájmy rozhlasu. Pan ředitel se patrně domnívá, že by se oligarcha mohl naštvat a ředitele sesadit, což rozhodně není v zájmu ředitele ani Českého rozhlasu. Mohl by zrušit veřejnoprávní charakter rozhlasu a dosadit si do něj nového ředitele, který zajistí, že bude sloužit jeho zájmům a nebude o něm vysílat nepříznivé reportáže,“ kritizuje Zavorala na sociálních sítích Daniel Kroupa.

Šéf rozhlasu se podle něj snaží Babišovi zavděčit. „Stávající ředitel se svým rozhodným vystoupením proti egoistickému novináři prozíravě pokusil zachránit veřejnoprávní rozhlas tím, že dal oligarchovi najevo svou připravenost zajistit, že rozhlas bude sloužit jeho zájmům i bez zbytečných legislativních změn. Zda se podaří uchránit veřejnoprávní média pod oligarchickou vládou jisté není. Pan ředitel se však nemusí obávat. Svým vystoupením si nadějné vyhlídky zajistil,“ nebere si servítky Kroupa starší.

Kroupu a další zaměstnance rozhlasu v uplynulých dnech podpořil například i Marek Wollner, šéfredaktor reportážní publicistiky České televize. „Jsem rád, že se redaktoři ČRo brání proti horlivosti vlastního ředitele, který tady předvádí veřejný proces s vlastním zaměstnancem, jaký jsem dlouho nezažil (vlastně jen jednou, ale to sem teď nepatří),“ ocenil petici Wollner.

Už v minulosti uvedl, že Kroupovy reportáže za problematické nepovažuje. „O tom, že Kroupovy reportáže o Agrofertu jsou z mého pohledu v pořádku už jsem psal, proto jsem mu taky spolu s dalšími šéfredaktory vyjádřil podporu v otevřeném dopise v půlce prosince. Že si na naši práci stěžují politici, i když nemají pravdu, to je vcelku pochopitelné - ale že z vlastní iniciativy začne tímhle stylem popravovat ředitel... smutný příběh,“ dodal novinář ČT.

Související

Klára Samková

Kradené dokumenty proti Samkové? Advokátka podala trestní oznámení na novináře ČRo

Advokátka Klára Samková podala dnes k rukám vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové trestní oznámení na novináře Janka Kroupu a Jana Pokorného a Český rozhlas, který je zaměstnává. Viní je, že před pěti lety v reportáži, kvůli níž odstoupila z voleb do Evropského parlamentu, použili dokumenty získané trestným činem. Médiím dnes řekla, že v kauze vysílané rozhlasem nepadlo žádné trestní oznámení a nikdo nebyl poškozen. Spolu s poškozením dobrého jména advokátky se podle Samkové novináři dopustili trestných činů maření voleb a rozvracení republiky. Český rozhlas uvedl, že se vyjádří, až bude znát obsah trestních oznámení.

Více souvisejících

Janek Kroupa (novinář) Daniel Kroupa Marek Wollner René Zavoral (ředitel ČRo) Český rozhlas Agrofert

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy