Češi jsou nevzdělanci, tupci a ignoranti? Nechci, aby o mě rozhodovali, zděsila se známá novinářka

Praha - Česká humanitární pracovnice a novinářka Petra Procházková se proslavila především svým zpravodajstvím z válečných konfliktů, které vznikly po rozpadu Sovětského svazu na Kavkaze. Na sociálních sítích ale také komentuje dění doma. Hodně důrazně se například vyhradila proti myšlence obecného referenda.

Jedním z témat při jednání o podpoře pro vládu Andreje Babiše je obecné referendum. jeho zavedení podporuje hned několik stran, každá z nich má ale jiné představy o tom, o čem by lidé hlasovat měli a o čem naopak ne. A jasno v tom má i Procházková. „Takže, končím s korektní tolerancí hlupáků a blbců. Že se nesmí o lidech méně inteligentních až debilních říkat, že tací jsou? Tak to ne. Nechci, aby o mně rozhodovali nevzdělanci a tupci, ignoranti s fašistickými sklony a manipulovatelné mozkové trosky," nebere si servítky novinářka.

Poukazuje na to, že ona sama snahou o získání relevantních informací tráví spoustu času. „Věnovala jsem svému vzdělání i vzdělání dětí spoustu času, sil i peněz. Dodnes se snažím získávat informace o všem, co mohu ovlivnit a co ovlivňuje mne. Čtu zprávy v češtině, ruštině i angličtině, snažím se poslouchat perskou televizi. Do dětí vtloukám, aby si každou zprávu ověřovaly z několika zdrojů. Aby nečetly pochybná média. Cestujeme, nasloucháme a přemýšlíme, studujeme, besedujeme a diskutujeme,“ vysvětluje Procházková.

Jenže pokud by Češi o zásadních otázkách rozhodovali ve všelidovém hlasování, nemuselo by to podle ní dopadnout dobře. „A v referendu má mít můj hlas stejnou hodnotu jako někoho, kdo tráví veškerý svůj volný čas sledováním Barrandova, nebo u piva, učit se nechtěl nebo na to neměl a v anketách typu koho budete volit odpovídá: 'Nó... já vám nevím, já nikoho neznám... tak asi Zemana nó.…',“ otevřeně na facebooku píše žurnalistka.

Takový člověk by podle ní klidně mohl rozhodovat v místním referendu o tom, jestli chce raději cyklostezku nebo novou střechu na obecním úřadě. „Ale o vystoupení z EU ne! Pouze v případě, že bude vědět, které státy tam patří, kdy vznikla, podle jakých základních pravidel funguje, jaké má orgány atd. Jasně, ani naše Poslanecká sněmovna teď není zrovna výkvětem české inteligence, ale ta blbost je tam alespoň trochu naředěná spoustou chytrých (ne nutně vzdělaných!) poslanců. Takže doufám, že nepřipustí, aby o složitých a odborných věcech rozhodovali lidé, které to vlastně ani nezajímá a dokáží jen opakovat tupá laciná hesla o tom, jak nám EU zakazuje to či ono,“ doufá.

Na závěr přidala jeden konkrétní vzkaz pro konkrétní stranu. „Piráti! Vzpamatujte se! Tohle není transparentní svoboda, co předvádíte, ale totální hazard a nezodpovědnost. Užuž jsem vás chtěla příště volit... А teď si tady klidně piště, jak jsem nafoukaná a nadřazená,“ dodala Procházková.

Související

Více souvisejících

Petra Procházková (novinářka) referendum EU (Evropská unie) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy