Hasiči dnes měli kvůli silnému větru desítky zásahů

Praha - Hasiči ve Zlínském kraji zaznamenali dnes kvůli silnému větru 20 zásahů. Odstraňovali především popadané nebo poškozené stromy. I hasiče v Olomouckém kraji zaměstnává dnes odpoledne silný vítr. Kvůli němu vyjížděli ke zhruba 70 událostem.

Události se obešly bez zranění, řekl ČTK krajský mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Nejhorší situace podle něj panovala na Uherskohradišťsku, kde v souvislosti se silným větrem evidují hasiči šest zásahů. Po pěti jich absolvovali na Zlínsku a Vsetínsku, ke čtyřem vyjížděli na Kroměřížsku.

Teplé počasí doprovázené větrem přineslo i zvýšený počet požárů lesních a travních porostů. V kraji jich hasiči napočítali deset, z toho šest na Vsetínsku. Zřejmě nejvážnější situace panuje na Dolních Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm, kde hoří les. "Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu," uvedl Řezníček. Podle oficiálního profilu města na facebooku zakázal starosta v místě události veřejnosti vstup do blízkosti lesa a na přilehlé komunikace.

Hasiče v Olomouckém kraji zaměstnává dnes odpoledne silný vítr. Kvůli němu vyjížděli ke zhruba 70 událostem, především popadaným stromům nebo poškozeným střechám domů. Zásahy se obešly bez zranění, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Hasiči podle něj zasahovali kvůli uvolněným plechům na střechách například v Olomouci, Prostějově, u drážních budov v Litovli a Náměšti na Hané a také u objektu gymnázia v Kojetíně. K podobným událostem vyjížděli i ve Šternberku a Dolanech. "V Bohuňovicích na Olomoucku místní dobrovolná jednotka zajistila rovněž uvolněné plechy na domově seniorů," uvedl Hošák. Na několika místech v regionu spadly stromy na chodníky, silnice, železniční trať a dráty elektrického vedení.

Teplé počasí doprovázené větrem přineslo i zvýšený počet požárů lesních a travních porostů. Hasiči znovu vyjížděli například do Nové Hradečné, kde kvůli požáru hrabanky a lesního porostu na ploše 350 x 100 metrů zasahovali už včera. Tráva hořela také v Doloplazech, na Svatém Kopečku u Olomouce a v Janoslavicích, části obce Rohle. Požár lesa zaměstnal hasiče v Hrubé Vodě.

Související

Hasiči evidují tisíce zásahů v souvislosti s extrémním počasím.

Hasiči jsou v permanenci. Od půlnoci měli přes tisíc výjezdů

Kvůli extrémnímu počasí a povodním jsou ze složek integrovaného záchranného systému nejvíce v permanenci hasiči. Hasičský záchranný sbor na sociální síti informoval, že v pátek zasahoval u více než 2800 událostí. Přes tisíc dalších incidentů řešil od půlnoci do sobotního rána. 

Více souvisejících

Hasiči Zlínský kraj

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 34 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy