Bůh s námi? Divákům je film ČT spíše pro smích. A pak přišel ještě mnohem větší problém

Praha – Česká televize v neděli odvysílala dlouho očekávaný historický film s názvem Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře. Na snímku se koprodukčně podílela Česká televize, rakouská veřejnoprávní televize ORF a francouzská stanice Arte. U diváků se ale snímek setkal se spíše rozpačitými reakcemi.

Například publicista a stand up komik Luděk Staněk na facebooku přiznal, že film považuje za „hrůzu“ a že „část sledoval se sirkami v očích a část s hlavou schovanou pod polštářem“.

 „ČT1: Co to, proboha, je?" podivoval se advokát a zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. 

Přidal se i bulvárník Pavel Novotný. „Bůh s námi aneb od defenestrace k Bílé hoře.... Zajímavá záležitost, jakési komorní provedení turnaje dvaceti českých herců v tváření se nesmírně vážně.. Člověk si nezahulí a pak tomu nerozumí...“ postěžoval si. „Je to hlavně udělaný hrozně levně,“ dodal.

Nepříliš nadšené reakce se objevily i na serveru Česko-slovenská filmová databáze. Zde jej zajím ohodnotilo přes 400 diváků, kteří mu dali podprůměrných 32 procent. „Já jsem si to sebemrskačsky prošel celé, ale už nikdy více. Musím uznat, výběr herců a kostýmy se povedly. Ale tím to opravdu skončilo,“ uvedl v komentářích jeden z diváků.

„V tom filmu se nic nedělo. Špatná kamera, špatně zrežírované scény. Prostě to nestojí za to se na to podívat. Neztrácejte tím čas,“ přidal se další. „Co to SAKRA bylo? Naprosto nekoukatelný bordel. Nejen, že to nemělo žádný start a začalo to jako 10. díl nějakého seriálu, u kterého mi prvních 9 dílů uteklo... Ale ta režie, styl vyprávění, herci, všechno to působilo jako v nějakém POLOSPÁNKU. Jako by to natočil zhulený Terence Malik. Celé strašně zpomalené, útržkovité, nedržící pohromadě, ale hlavně - ospalé, mdlé a zmatené. Čekal jsem, že si aspoň trochu připomenu historii, ale absolutně jsem nevěděl, čí jsem. Hrůza hrůz, Bůh s námi před takovými hovadinami,“ nebral si servítky další zklamaný divák.

Jako autor scénáře je u filmu uveden historik Pavel Kosatík, ten ale dává od filmu částečně ruce pryč. Na facebooku přiznal, že se jej někdo ptal, proč minulý týden nebyl v kině Lucerna na tiskové konferenci k historickému filmu Bůh s námi na téma pražské defenestrace. Ten České televize uvedla v neděli večer a je Kosatík je uvedený jako autor jeho scénáře.

„Je to proto, že jsem o té tiskovce nevěděl, z ČT mi nedali vědět, že se koná. Asi je to nějak v řádu věcí, předloni schválený scénář pak rok točili bez komunikace, o tom, co s tím dělají, nepadlo slovo,“ popsal historik, jak probíhala jeho spolupráce na filmu.

„Před měsícem mi poslali odkaz na hotový film přes internet, bylo v tom změněné všechno počínaje názvem a konče žánrem, spousta věcí vyházených a spousta bohužel připsaných, asi se to tak dnes dělá, kdybych o tom ale věděl, snažil bych se tomu zabránit, protože si ty věci nemyslím a nedávají mně smysl,“ vysvětlil. 

Přesto prý filmu nic zlého nepřál. „Už jsem tady před pár dny psal, že i téhle volné adaptaci přeju úspěch u diváků, vztah k tomu filmu ale, snad je mně rozumět, nemám. Pokud jste někdo zažili podobnou totální přeorávku své práce, dejte prosím do zpráv vědět, jak jste to když tak řešili, nechtěl bych, aby se to přihodilo znova,“ ptal se. 

Historik dodal, že sice má telefon na režiséra filmu Zdeňka Jiráského, ale že nevidí velký smysl v nějakém dodatečném volání, když už je vše hotové. „Nevím, kdo ten scénář napsal celý znovu, jestli Jiráský nebo někdo jiný, a je mně to po pravdě jedno, myslím si ale, že o tom měl dát předem vědět,“ dodal Kosatík, který je podepsaný také například pod seriálem České století

Související

Více souvisejících

film Bůh s námi Česká televize Pavel Kosatík Pavel Novotný Luděk Staněk

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy