RECENZE: Jak dopadla filmová Bílá hora? Snímek Bůh s námi zůstal na půli cesty, zabíjí jej hlavně hloupé dialogy

RECENZE - Česká televize uvedla 13. května 2018 očekávaný historický film s názvem Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře. Televizní ukázky slibovaly historickou podívanou, jež se zaměří na události let 1618 až 1620, tedy období které nebývá českými filmaři zpracováváno příliš často.

Film trpí neduhy, jenž jsou typické pro většinu historických snímků – omezená minutáž (77 minut) si vybírá daň v podobě zploštění a zjednodušení složitých historických dějů. Zejména úvod filmu působí lehce zmatečně a rychlé střídání scén divákovi orientaci v ději taktéž neusnadní.

Tvůrci se snaží obsáhnout všechny důležité události, jež se odehrály v období které je zmíněno v podtitulu filmu. Scény tak často působí zkratkovitě a film tak svým způsobem pouze klouže po povrchu událostí, aniž by se mohl dostat hlouběji. Ve chvíli, kdy se totiž film některému tématu věnuje delší dobu, musí z časových důvodu zase rychle poskočit jinam.

Na snímku je rovněž znát menší rozpočet. Nedá se nic dělat, česká televizní produkce zkrátka nemá finanční možnosti Hollywoodu a bylo by pošetilé, očekávat od tvůrců rekonstrukci bělohorské bitvy s desítkami tisíc komparzistů, epické záběry na ostřelovanou Vídeň nebo dokonalé kulisy Prahy 17. století.

Na druhou stranu scény z bitev či vojenských ležení působí vyloženě minimalisticky a to ne v dobrém slova smyslu. Alespoň při korunovaci Fridricha Falckého mohli tvůrci naplnit svatovítskou katedrálu do té míry, aby působila autenticky. Rovněž vídeňský palác Fridricha II. působí dojmem tak prázdným, že by se v něm Habsburk snad musel i bát. O zamlžené bělohorské bitvě ani nemluvě.

Na čem si filmaři dali evidentně práci jsou kostýmy. Ty dobové atmosféře velmi pomáhají, herci v nich vypadají přirozeně a vskutku vypadají, jako kdyby si je herci přinesli ze 17. století.

Povedl se i výběr herců. Představitelé jsou svým historickým předobrazům nejen podobní (to že má filmový Matyáš Thurn poněkud skromnější plnovous lze filmařům odpustit), ale byli pro své role i vhodně zvoleni.

Herci podali i velmi slušné herecké výkony. Z Karla Dobrého je cítit syrovost a jistá obhroublost Thurnovy povahy. Štěpán Kozub zase přesvědčivě ztvárnil nejistého a roztržitého Fridricha Falckého. Ondřej Malý coby Ferdinand II. dokáže diváka upoutat i na poměrně omezeném prostoru. V roli Zuzany Alžběty Thurnové zase svým ženským charismatem zaujala Tereza Hofová.

Zdá se ale, jakoby se tvůrci rozhodli hercům jejich práci záměrně ztížit a pro jejich postavy napsali ploché, banální a zcela nezajímavé dialogy. Není náhodou, že Bílá hora je nejsilnější právě v momentech, kdy se ve filmu nemluví. Dialogy jsou opravdovou Achillovou patou celého snímku.

Nejlepší pasáží je naopak jeho závěr. Poprava sedmadvaceti českých pánů je zobrazena nápaditě, s emocemi, originálně a hlavně bez zbytečně vysvětlujících a povrchních průpovídek, které si jinak postavy po celý zbytek filmu nedokáží (vinou tvůrců) odpustit.

Kdo by od Bílé hory čekal výpravný historický film na způsob například slavného Statečného srdce, bude jistě zklamán. Tvůrci, vědomi si svých omezených možností, zvolili spíše formu lyrické balady postavené na emocích, silných obrazech, zajímavé kameře a dobrých hereckých výkonech.

Jejich záměr jim ale vyšel jen z části. Co je totiž platné, že jsou postavy autentické, dobře zahrané a jsou snímány ze zajímavých úhlů, když jim z úst vycházejí vágní a diváka nudou ubíjející klišé.

Je tedy filmová Bílá hora stejnou katastrofou, jakou byla ta skutečná? To zcela jistě ne. Film má divákovi co nabídnout a nezaslouží si být diváky a kritiky zatracen. Na druhou stranu se docela určitě jedná o promarněnou šanci. I s omezeným rozpočtem mohli tvůrci natočit kvalitní historický snímek. Cyklus České století je toho konec konců důkazem. V případě Bílého hory ale filmaři zůstali na půli cesty. A takový je vlastně i celý film – napůl dobrý, napůl špatný. 

Bůh s námi - od defenestrace k Bílé hoře

Česko/Rakousko/Německo (2018), 77 minut

Režie: Zdeněk JiráskýScénář: Pavel KosatíkKamera: Michal ČernýHudba: Jan ČtvrtníkHrají: Karel Dobrý, Tereza Hofová, Eva Josefíková, Ondřej Malý, Štěpán Kozub, Sára Sandeva, Adrian Jastraban, Dan Dittrich, Hynek Chmelař, Pavel Dorotka

Hodnocení: 50% 

Související

Více souvisejících

film Bůh s námi filmy Česká televize Karel Dobrý (herec) recenze

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy