Královská svatba poběží na ČT, Nově i Primě

Praha - Na svatbu britského prince Harryho a americké herečky Meghan Markleové se nechystá jen britské království, ale i tuzemská média. Většina z nich nabídne speciální zpravodajství nebo přímé přenosy z obřadu. Vyplývá to z informací firem.

Česká televize na programu ČT24 bude vysílat v sobotu od 12:30 do 15:00 svatební speciál. Diváci uvidí v přímém přenosu vedle samotného obřadu také příjezdy hostů a královské rodiny k zámku Windsor, kde se odehraje svatební obřad, a pak projížďku novomanželů okolím zámku a městem Windsor. Hosty speciálu budou například odborník na britskou královskou rodinu a bývalý šéf protokolu prezidentů ČR Jindřich Forejt a historik Martin Kovář. Tématem speciálu bude rovněž současný stav britské královské rodiny a její role v tamní společnosti. Moderovat bude bývalý zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.

Televize Prima zařadí na sobotu mimořádné živé vysílání od 10:00 hodin dopoledne na webech www.iprima.cz a facebookovém https://www.facebook.com/ftvprimazpravodajstvi/. Následně od 12:00 do 16:00 hodin bude speciální vydání moderovat reportérka Top Staru Michaela Široká. "Zároveň máme štáb přímo v centru dění, v anglickém Windsoru, odkud bude do tohoto speciálu živě vstupovat v průběhu celého sobotního odpoledne. Vše pak vyvrcholí informačním speciálem v sobotních Zprávách FTV Prima v 18:55 a také v 19"55 v Top Staru," uvedl Adam Halmoši z tiskového oddělení.

Na Nově budou mít diváci možnost sledovat od 12:00 speciál pořadu Volejte Novu, kde budou informováni o následujícím živém televizním přenosu z královské svatby a budou seznámeni se zákulisím příprav přenosu v Anglii i v televizi Nova. Poté bude následovat živé vysílání pořadu Královská svatba, který budou moderovat Lucie Borhyová a Rey Koranteng. Ve vysílání diváci uvidí mimo jiné 3D grafiku Windsoru. "Vrcholem programu pak bude živý přenos obřadu a diváci budou svědky slavnostního okamžiku, kdy si nastávající novomanželé řeknou své ano," uvedl ředitel sekce zpravodajství a publicistiky Kamil Houska.

Deník Mladá fronta Dnes ke královské svatbě v sobotu přinese velkou grafiku. Zpravodajský portál iDNES.cz bude o přípravách svatby v pátek od 13:30 živě vysílat pořad Rozstřel s hostem Jindřichem Forejtem. V sobotu bude z Anglie informovat zpravodajka iDNES.tv Eliška Malínská a zhruba od 08:30 bude aktualizován hlavní článek, který bude obsahovat i on-line přenos ČTK. iDNES.tv v sobotu přinese kontinuální vysílání, včetně přenosu ze studia od 12:30 do 14:30 hodin s hosty a živými vstupy.

V rámci vydavatelství Czech News Center se svatbě bude věnovat zejména bulvární deník Blesk. "Na webu Blesku bude v sobotu on-line přenos a od 11:00 do 15:00 hodin bude vysílat i živé studio, které nabídne pohled odborníků," řekla ČTK mluvčí vydavatelství Adéla Mikešová.

Podobně i Seznam.cz chystá živý přenos z královské svatby přebíraný od světových agentur a zároveň speciální studio, ve kterém se budou střídat různí hosté, kteří budou svatbu komentovat. V pátek na televizi Seznamu poběží ještě pořad Mapa Jiřího Hoška, který natáčel v Británii a v němž se věnoval britskému předsvatebnímu šílenství.

Snoubenci si řeknou své ano v sobotu v pravé poledne místního času (13:00 SELČ) v kapli svatého Jiří na královském hradě Windsor. Snoubenci se ale dali slyšet, že si nepotrpí na přílišné oficiality, a tak má být jejich velký den plný veselí, zábavy a vyloučena z něj nebude ani veřejnost. Na svatbu, která má stát podle odhadu britských médií 1,7 milionu liber (téměř 50 milionů Kč), bylo pozváno 600 hostů. Malebné městečko Windsor, které leží asi 30 kilometrů západně od Londýna, očekává příjezd až 5000 novinářů a 100.000 příznivců královské rodiny.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize TV Prima TV Nova Královská svatba televize Svatby

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 4 hodinami

před 10 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

Čaputová před koncem mandátu nečekaně odjela vlakem do Kyjeva

Dnes ráno přicestovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová do Kyjeva na svou rozlučkovou návštěvu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy