Nepříjemnosti po brněnské hře? Kvůli řediteli divadla se dějí věci, na radnici je dusno

Praha . Brněnský zastupitel města Martin Freund (Žít Brno) se na svém facebookovém profilu vrátil ke hře Naše Násilí, Vaše násilí, které byla odehrána v brněnském divadle Husa na provázku. to spadá pod Národní divadlo Brno, jehož ředitel se teď dostal do úzkých.

Rada města Brna dnes na návrh primátora většinou hlasů stáhla z projednávání všechny body týkající se hodnocení působení ředitelů čtyř kulturních příspěvkových organizací - tedy Filharmonie Brno, Městského divadla Brno, Národního divadla Brno a Domu umění města Brna - ve funkci. Jak informoval náměstek pro kulturu Matěj Hollan (Žít Brno), téma by se mělo řešit až po volbách. „Tento postup je podle mého názoru špatně,“ uvedl.

Tématu se na sociálních sítích věnuje i další zastupitel města za Žít Brno Martin Freund. „Musím velmi otevřeně říct, že stažení z dnešní rady města materiálu k potvrzeni ve funkci ředitele NdB Martina Glasera považuji za velmi nebezpečný signál. Buďte si jistí, že to má přímou souvislost s divadelní hrou Naše Násilí, Vaše Násilí,“ upozornil.

„Politické tlaky v tomhle ohledu existuji a my je vnímáme. A myslím si, ze v teto situaci je nutné se za Martina Glasera velmi otevřeně postavit. Snaha ovlivňovat z politických pozic svobodu umění, je pro mě neakceptovatelná, a v tomto případě už zašla dávno příliš daleko. Jde o srozumitelný signál směrem k řediteli Národního divadla v Brně, reagující na jeho z mého pohledu sympatickou nezávislou kritiku i toho, jak se část politické reprezentace v Brně zachovala.

Tento signál podle Freunda říká „dej si pozor, pokud nebudeš hrát přesně podle našich not, taky bys mohl být odejit". „A je to o to víc nebezpečné ve chvíli, kdy extremisté otevřeně volají po jeho odvolání a on by od města naopak potřeboval spise jasně vyjádřenou podporu. Danou věc budeme do rady předkládat znovu. A já bych rad vyzval všechny, kterým je brněnská kultura drahá, aby se nebáli vyjádřit svůj názor a postavili se za nezávislost umění na politické libovůli. Situace je vážná a hraje se o hodně. Nejen o osud Martina Glasera, ale o naprosto zásadní princip toho, v jaké společnosti chceme žít, který je nutné hájit,“ apeluje politik.

Související

Více souvisejících

divadelní hra Naše násilí a vaše násilí Brno Matěj Hollan - Martin Glaser (ředitel NdB)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 6 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 7 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 7 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

OSN: Invaze izraelské armády do Rafahu by byla nevýslovnou katastrofou

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy