Kdyby to Werich viděl, styděl by se. Zpěvačka nazpívala song o kontroverzní hře, politici se jí smějí

Praha - Do diskuze o divadelní hře Naše násilí, vaše násilí, která už se už více než týden vede v české společnosti, se zapojila také kontroverzní zpěvačka Olívie Žižková. Svou písní "Hloupá husa na provázku" zaujala nejen veřejnost, ale i politiky.

„Na radnici pohané, zvykejte si křesťané. Kdyby Werich toto viděl, za herce by se dost styděl. Hloupá husa na provázku, zabila jste Boží lásku. Náš trpitel na kříži smutně všemu přihlíží. Moravo, už zvedni hlas, zachraň víru, nastal čas,“ pěje Žižková, který se proslavila „hity“ jako Já volím SPD. Ještě předtím nazpoívala píseň proti migrantům Evropo, dýchej.

Její příspěvek k diskuzi o divadelní hře Naše Násilí, vaše násilí zaujal i řadu politiků. Song sdílel na sociálních sítích i poslanec ČSSD Jan Chvojka. „Máme tady nový hit!“ okomentoval výtvor Žižkové.

„Skutečné umění vrací úder: Olívie na provázku - tohle by mohl kardinál Duka nechat zařadit na prominentní místo do kancionálu,“ rýpnul si někdejší poslanec za hnutí ANO a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška.

A poměrně ostré reakce vyvolala skladba i mezi diskutujícími na sociálních sítích. „Minule jela Olivie Žižková okolo statného Valacha a potkala Palacha. Dneska říká, že by se Werich styděl, kdyby Husu na provázku viděl. Ta Olivie, to je stroj na písničky,“ divil se jeden z uživatelů na twitteru.

Dalším se nelíbí, že si v písni bere do úst spisovatele Jana Wericha. „Jen pro otrlé! Olívie Žižková zase boří hitparády. Tentokrát spekuluje nad tím, co by si Werich pomyslel o hře Naše násilí, vaše násilí. Myslím, že taková spekulace je mimo mísu. Werich byl provokatér a neměl v lásce pravicové extrémisty,“

„Po incidentu, který se stal v tom divadle, mi moje textařka poslala text a rozhodla jsem se to hned zhudebnit, dokud je to aktuální. Stejně jsem už zaškatulkovaná jako rasistka a xenofobka,“ přiznala pro idnes.cz Žižková.

Související

Více souvisejících

Olivie Žižková (zpěvačka) divadelní hra Naše násilí a vaše násilí Jiří Zlatuška Jan Chvojka (ČSSD) sociální sítě Divadlo Husa na provázku

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy