ČT uspořádala štvanici, prodejná dě*ka, Štěpánek promluvil o své nominaci do RRTV

Petr Štěpánek patřil k těm, kteří kandidovali do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Navrhlo jej ANO, přestože Štěpánek v minulosti hnutí Andreje Babiše tvrdě kritizoval. Jenže pak se ozval sám Babiš, který řekl, že Štěpánka nepodpoří. Podpořit ho následně odmítli i další poslanci ANO. Štěpánek proto svůj souhlas s kandidaturou odvolal.

Ještě před hlasováním proti Štěpánkově nominaci v Praze demonstrovaly asi dvě stovky lidí. Nominaci bývalého člena ODS Štěpánka, který byl už v minulosti členem RRTV i jejím místopředsedou, kritizovali zástupci šestice iniciativ a profesních svazů. Organizátoři protestu vyzvali poslance, kteří mají o novém členovi velké vysílací rady hlasovat, aby vybrali jiného kandidáta a aby jejich hlasování bylo veřejné. Vzhledem k tomu, že ho část ANO odmítla podpořit, ale nakonec Štěpánek sám kandidaturu stáhl.

Svou reakci na dění kolem své volby do RRTV zveřejnil na facebooku a nazval ji „Štvanice jako pracovní metoda České televize“. „Když vešla ve známost moje nominace do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Česká televize a její soldateska na mě uspořádaly štvanici. Tak to kupříkladu hodnotí renomovaný žurnalista Ondřej Neff. Opravdu si tu někdo myslí, že posláním televize veřejné služby je pořádat na kohokoli štvanice?“ diví se Štěpánek.

Poukazuje na to, že je sice bezúhonný, přesto dostal nálepku „kontroverzní“. „Fajn, mnozí si to sice nemyslí a naopak spíše oceňují moji kritičnost a názorovou konzistentnost, ale o to teď nejde. Každý má právo na svůj názor,“ uznává bývalý kandidát do RRTV.

Sám si také klade otázku, co by vlastně Česká televize měla dělat. „Co myslíte, že by mělo být spíše posláním veřejnoprávní televize? Pozvat kontroverzního nominanta do přímého přenosu, třeba do Interview ČT24 či Událostí, komentářů, a odvysílat s ním seriózní rozhovor, ať se buď obhájí, nebo znemožní? Nebo to udělat jako Česká televize, totiž poslat za nominantem štáb do jeho bydliště, tam s ním natočit rozhovor, pak z něho neodvysílat vůbec nic – proč také, vždyť by z něho mohlo vyplynout, že to, co dotyčný říká, má hlavu a patu –, a namísto toho odvysílat stokrát vyvrácené lži, polopravdy a pomluvy a do toho sem tam střihnout ilustrační záběry dotyčného, jak si s redaktorem povídá?“ postěžoval si Štěpánek na to, jak ČT naložila s vyjádřením, které jí poskytl.

Tím prý ale štvanice teprve začala. „Zároveň je potřeba aktivovat lobbistické a PR struktury zájmově a finančně napojené na Českou televizi, aby spustily proti nominantovi, jenž je k ČT dlouhodobě kritický, štvavou mediální kampaň. Proč? Je třeba zastrašit poslance, kteří by snad chtěli pro dotyčného hlasovat. Dejte si pozor, sledujeme vás! Příště můžete být na řadě vy. Ani to ale nestačí,“ zlobí se na svém facebookovém profilu Štěpánek.

„Ještě je třeba mezi poslanci příslušné strany najít nějakou prodejnou dě*ku, nabrífovat ji a s jasným úkolem, že muž s koženou brašnou nesmí projít, vyslat na jednání poslaneckého klubu. Tam uplacený poslanec ostatním odvypráví o nominantovi všechny pomluvy, polopravdy, lži i vyslovené pitomosti. Ostatní poslanci se v dané problematice až tak neorientují, což je pro daný účel dobře, pochybnost je zaseta. Čím Česká televize platí? Svojí přízní. Zkorumpovaný poslanec k vám bude za odměnu z veřejnoprávní obrazovky promlouvat týden co týden. Politik, který není v televizi, jako by nebyl,“ popisuje Štěpánek, jak to podle jeho názoru v ČT chodí.

Pak je prý také třeba zpracovat PR tým, který se pohybuje kolem Andreje Babiše. „To jsou profíci. Nedělají přímo politiku, dohlížejí na mediální obraz. Jedním z jejich úkolů je ochraňovat šéfa před možnými problémy. A tenhle šéf má tým setsakra dobrý. A demonstrace nemá rád. Kavčí soldateska zacílila dobře. Píáristé šéfovi doporučí, aby z možného problému raději vycouval. Dokonáno jest. Ale i profíci se můžou někdy seknout. Voliči šéfova hnutí jsou totiž k naší mediální scéně a speciálně k České televizi obvykle stejně kritičtí jako nominant, zatímco těm, kteří spolu s Miroslavem Kalouskem proti nominantovi demonstrují, se šéf stejně nijak nezavděčí. Tihle lidé jeho hnutí nikdy volit nebudou. Naopak, záhy to proti šéfovi otočí, zpátečku označí za zbabělost a spokojeně si udělají další zářez do pažby. Kritický hlas v Radě pro vysílání znít nebude. Říká se tomu střelit se do vlastní nohy,“ varuje.

Podle něj se příště může stát terčem takové štvanice někdo další. „Teď to bylo o mně, příště to může být o komkoli jiném. Opravdu takovou veřejnoprávní televizi chceme?“ dodává Štěpánek.

Související

Více souvisejících

Petr Štěpánek (ODS) Andrej Babiš RRTV Česká televize

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

Pekarová Adamová se poprvé vyjádřila k potvrzení trestu pro Feriho

Nejvyšší vedení TOP 09 prolomilo mlčení po pondělním potvrzení trestu pro exposlance Dominika Feriho, který byl členem strany. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová označila jeho jednání, za které byl odsouzen, za neakceptovatelné. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy