Helena Vondráčková podpořila Michala Davida: Státní vyznamenání mu právem patří

Prezident Miloš Zeman oznámil, že 28. října na Pražském hradě ocení mimo jiné také zpěváka Michala Davida. Udělí mu Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury. Toto rozhodnutí vyvolalo v Česku rozporuplné reakce, zpěvačka Helena Vondráčková se však svého kolegy z branže zastala.

„Moje kritérium je velmi jednoduché. To vyznamenání mají dostat lidé za celoživotní práci, kterou zlepšili život v České republice," vysvětlil Zeman v rozhovoru pro Blesk, podle čeho se rozhoduje o udělení vyznamenání.

Zemanův krok vyvolal lavinu kritiky. Mnozí poukazovali na to, že zpěvák je známý především normalizačními popovými hity, například spartakiádní písní Poupata. Vondráčková se ale za svého kolegu postavila.

„Vzhledem k tomu, že Michal David patří k největším hitmakerům populární hudby poslední doby, je autorem hudby k mnoha úspěšným muzikálům, je zároveň výborný aranžér a jako jeden z mála zpěváků vyprodává velké koncertní sály a baví statisíce diváků, mu toto ocenění právem patří," uvedla Helena Vondráčková.

Sama převzala Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury loni 28. října na Pražském hradě. Tehdy k ocenění prohlásila: „Já si toho vyznamenání velmi vážím. Je to vyznamenání, jak pan prezident zdůraznil, za celoživotní práci, za snahu přinášet lidem radost: v mém případě doma i v zahraničí.“

Zeman už uvedl, že nebude překvapený, pokud se k vyznamenání Davida objeví kritické hlasy. „Lidská závist obecně a v Česku zvláště je téměř nekonečná," uvedl. „Každé jméno vyvolá kontroverzi. U Michala Davida nemůžete říkat, že nic v životě nedokázal," dodal.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Michal David (zpěvák) Helena Vondráčková Michal David

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy