Městský soud odmítl opětovně otevřít kauzu Oleo Chemical

Státní zástupce neuspěl s návrhem na obnovu trestního řízení v kauze vytunelování petrochemické firmy Oleo Chemical. Pražský městský soud dnes jeho žádost po celodenním jednání zamítl s tím, že nově předložené odposlechy nepřinášejí důkaz o páchání trestné činnosti. Žalobce si proti rozhodnutí obratem podal stížnost. Domáhá se toho, aby justice znovu přezkoumala vinu osvobozených právníků lobbisty Iva Rittiga a dvou účetních.

Návrh směřoval vůči advokátům Davidu Michalovi a Karolíně Babákové a vůči Janě Šádkové a Jaroslavu Kubiskovi z účetní firmy Peskim. Přímo na Rittiga mířit nemohl, protože jeho osvobození v kauze Olea zatím není pravomocné.

Státní zástupce Adam Borgula opřel svou žádost o odposlechy, které v letech 2015 až 2016 pořídil v jiné kauze Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v kanceláři advokáta Michala. Rittigův právník v nich hovoří s lobbistovým údajným obchodním partnerem Peterem Kmetěm.

Kmeť byl za vytunelování 20 milionů korun z Oleo Chemical odsouzen ke třem letům vězení, stejně jako zakladatelé firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek. Podle rozsudku peníze vyvedli prostřednictvím fiktivních smluv o poradenství účelově uzavřených s Kmeťovou karibskou firmou Cokeville Assets. Nepodařilo se však prokázat, že se na věci podílel Rittig a že peníze končily za pomoci jeho právníků u něj.

Podle státního zástupce z nových odposlechů vyplynulo, že Cokeville Assets ve skutečnosti řídili Michal s Babákovou a Kmeť byl pouze nastrčeným "bílým koněm". "Peter Kmeť znalostmi k plnění mezi společnostmi Cokeville Assets a Oleo Chemical vůbec nevládl. Veškerou obhajobu mu připravoval David Michal a Kmeť se tyto údaje v podstatě bifloval," shrnul žalobce.

Proti jeho závěrům se ohradil advokát Michala a Babákové Oldřich Chudoba, podle nějž odposlechy nic takového neobsahovaly. "Kmeť vystupoval v rozhovoru s Michalem aktivně, vyměňovali si zkušenosti. Žádné biflování tam nebylo, šlo o rozebírání důkazní situace v dané věci," prohlásil právník.

"Musíme dát za pravdu obhajobě. V odposleších byly vesměs zachyceny rozhovory mezi Davidem Michalem a Peterem Kmetěm, kteří koncipovali plán své obhajoby. Není to nový důkaz o tom, že by se David Michal dopouštěl trestné činnosti," konstatovala předsedkyně soudního senátu Kateřina Radkovská. Státní zástupce podle ní přisuzuje rozhovorům význam, který je v souladu s jeho viděním trestní věci, a vybírá si z odposlechů jen určité pasáže. Představa, že se obžalovaní vzájemně nedomlouvají na obhajobě, je podle soudkyně naivní.

S osvobozením části obžalovaných nesouhlasí vedle Borguly ani nejvyšší státní zástupce, který podal v jejich neprospěch dovolání k Nejvyššímu soudu. Zároveň se dovolal i vůči odsuzující části verdiktu - domnívá se totiž, že odsouzení se dopustili zpronevěry, což by pro ně mohlo znamenat přísnější trest.

Advokát Michal je spolu s Rittigem obžalován v kauze tunelování pražského dopravního podniku i v případu údajného vyzrazení utajované zprávy BIS, kde figuruje i expremiér Petr Nečas a jeho manželka Jana (dříve Nagyová). Právník také čelí obvinění z krácení daní, kde je stíhání založeno právě na zmíněných odposleších z jeho kanceláře.

Související

Soud, ilustrační foto

Podnikatel Kmeť je na svobodě, soud potvrdil dřívější propuštění

Podnikatel Peter Kmeť, který byl odsouzen za pomoc k vytunelování firmy Oleo Chemical, je na svobodě. Pražský městský soud potvrdil dřívější rozhodnutí obvodního soudu, jenž Kmetě podmíněně předčasně propustil z vězení. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud. Obchodní partner lobbisty Iva Rittiga je obžalovaný také v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, která bude u soudu pokračovat od středy. Státní zástupci se obávají, že by Kmeť mohl uprchnout.

Více souvisejících

Oleo Chemical soudy Praha

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy