Při sčítání lidu vyrazí do terénu i speciální romští asistenti

Brno - Se sčítacími komisaři vyrazí v průběhu sčítání lidu, domu a bytů 2011 speciální romští asistenti. Celkově jich bude 97, dozvěděla se v pátek agentura Mediafax od Evy Košatkové z kanceláře Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny.

Úřad vlády spolupracuje od loňského září prostřednictvím kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny s Českým statistickým úřadem na informační strategii podpory sociálně vyloučených Romů při sčítání lidu, domů a bytů 2011. "Cílem je poskytnout Romům maximum informací," uvedla Košatková.Rada vlády pro záležitosti romské menšiny vybrala pro Český statistický úřad 97 romských asistentů sčítacích komisařů, kteří budou působit ve vybraných sociálně vyloučených romských lokalitách po celé republice. "Asistenti jsou většinou zkušení pracovníci, kteří jsou v každodenním kontaktu s vyloučenými Romy, znají velmi dobře jejich potřeby a řada z nich ovládá romštinu," sdělila Košatková.Podle ní bude úkolem asistentů seznámit obyvatele sociálně vyloučených romských lokalit s průběhem sčítání lidu, zbavit je nedůvěry a připravit přátelské prostředí pro vstup sčítacího komisaře do domácnosti, seznámit je se způsobem ochrany osobních údajů a vysvětlit jim souvislosti mezi výsledky sčítání lidu a výkonem práva příslušníků národnostních menšin.Na webových stránkách Úřadu vlády a významných romských organizací je umístěný banner, který upozorňuje respondenty na možnost přihlášení se k romské národnosti bez rizika zneužití osobních údajů.

Související

Více souvisejících

Sčítání lidu Romové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy