Elischer obviněný z braní úplatků žene kauzu k ústavnímu soudu

Soudce pražského vrchního soud Ivan Elischer, který je obviněn z přijímání úplatků, podává ústavní stížnost. Je přesvědčený, že ho policie v kanceláři odposlouchávala po určitý čas bez povolení soudu. V ústavní stížnosti napadá i to, že mu detektivové zabavili utajené protokoly o hlasování v jeho soudním senátu. Informovala o tom dnes Česká televize. Elischerovi hrozí v kauze údajné korupce až 12 let vězení. Soudce vinu odmítá.

Elischer podle kriminalistů páchal trestnou činnost nejméně od května 2016. Svému vietnamskému příteli Hung Quoc Nguyenovi poskytoval podle policie údaje z trestních kauz, které měl buď na starosti sám, nebo které řešili jeho kolegové.

Předal mu tak prý informace o desítkách obviněných, obžalovaných i odsouzených. Ovlivňoval podle policie také trestní řízení ve prospěch některých obžalovaných. Nguyen mu na oplátku měl předávat peníze.

Elischer skončil po svém obvinění letos v březnu ve vazbě, odkud ho pražský městský soud v dubnu pustil. Z rozhodnutí ministra spravedlnosti nesmí soudit, a to až do pravomocného skončení trestního stíhání.

Související

Ústavní soud ČR

Ústavní soud zamítl stížnost obžalovaného soudce Elischera

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost obžalovaného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a Vietnamce Nguyen Quoc Hunga. Obžaloba viní Elischera z toho, že za peníze ovlivňoval rozhodování senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců.
Jiří Pospíšil

Sováka jsem měl za soudcovskou i odbornou autoritu, jeho kauza mě překvapuje, říká Pospíšil

Je velice znepokojen, že elitní soudci na Vrchním soudu v Praze čelí podezření z korupce. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje za závažné, že po Ivanu Elischerovi je nyní prošetřován i Zdeněk Sovák. „Jeho jméno mě zarazilo, neboť vždy byl vnímaný jako autorita soudcovského stavu, který psal odborné komentáře. Aby jeho kauza neotřásla u veřejnosti důvěrou v justici, je klíčové její rychlé vyřešení. A pokud bude uznán vinným, musí u něj jako u soudce přijít tvrdý trest. Občané nesmějí mít pocit, že má někdo protekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Pospíšil.

Více souvisejících

Ivan Elischer (soudce) soudy

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy