Zraněné horníky dnes navštívily v nemocnici jejich rodiny

Dva polské horníky zraněné ve čtvrtek při důlním neštěstí na Karvinsku navštívily v ostravské fakultní nemocnici rodiny. S okolím komunikuje ale jen jeden z nich. Jeho stav je stále vážný, ale stabilizovaný. Druhý muž zůstává v kritickém stavu, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Vážněji zraněný muž utrpěl při výbuchu a následném požáru hluboké popáleniny na více než polovině těla. Jeho stav je kritický, ale podle lékařů je pozitivní, že se v noci nezhoršil. "I jeho navštívili příbuzní," řekla mluvčí.

Rodina dorazila i za méně popáleným horníkem. "Ani v tomto případě ale nenastal nějaký posun," dodala Chattová.

Při důlním neštěstí 13 lidí zemřelo, deset dalších utrpělo zranění. Tři zranění skončili v nemocnicích, z toho dva v ostravské fakultní nemocnici. Třetí zraněný horník, který byl po výbuchu převezen do nemocnice v Karviné-Ráji, je už od pátku v domácím ošetřování.

Výbuchu metanu a následný požár v dole ČSM na Karvinsku nepřežilo 13 horníků, dvanáct Poláků a Čech. Důl je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma, než se podaří zasažený prostor zatarasit. Polsko vyhlásilo na dnešek státní smutek.

Související

Ilustrační foto

Neštěstí v dolech OKD: Kdo nese vinu? Komise vynesly verdikt

Vyšetřovací komise nezjistily, že by na nejtragičtějších hornických neštěstích v dolech na Karvinsku v letech 2014 a 2015 měla podíl viny těžební společnost OKD nebo některý z jejich zaměstnanců. ČTK to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Více souvisejících

Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018) doly nemocnice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy