V Česku za loňský rok bylo více porodů než úmrtí

Praha - Za loňský rok se v České republice narodilo 117,2 tisíce dětí. To je o o 10,3 tisíce více než počet zemřelých, a to při současném poklesu počtu narozených (o 1,2 tisíce) i zemřelých (o 0,6 tisíce). Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Matriční úřady navíc zaregistrovaly dvacet novorozenců z utajených porodů a babyboxů.

Po babyboomu v roce 2008 klesá podle statistik již druhým rokem počet narozených, opět o 1,2 tisíce proti roku 2009. Celý úbytek nastal u narozených v prvním pořadí (-1,7 tisíce), zatímco dětí narozených jako druhé a třetí mírně přibylo.

Ze statistik vyplývá, že pokračuje trend, kdy Češky posouvají mateřství do pozdějšího věku. Průměrný věk matek vrostl o 0,2 roku na 29,6 roku, průměrný věk prvorodiček na 27,6 roku. Třetina všech dětí se narodila ženám ve věku 29 až 32 let.

Plynule se zvýšil také podíl dětí narozených mimo manželství, který v loňském roce poprvé přesáhl 40 procent (40,3 procenta proti 38,8 procenta v roce 2009). Neprovdaným ženám se narodilo 47,2 tisíce dětí.

Pod hranici 40 tisíc klesl v loňském roce počet potratů. Celkem šlo o 39,3 tisíce případů. To je o 1,3 tisíce méně než o rok dříve. Polovina úbytku připadla na umělá přerušení těhotenství, kterých bylo celkem 24 tisíce. Počet samovolných potratů klesl z 14,6 tisíce na 14,0 tisíce. Počet ukončených mimoděložních těhotenství (1,3 tisíce) zůstal stejný jako v roce 2009.

Naopak v loňském roce zemřelo 106,8 tisíce osob, což bylo o 0,6 tisíce méně než v roce předchozím.

Podle předběžných statistik měla Česká republika k 31. prosinci loňského roku 10 532 770 obyvatel, což bylo o 26,0 tisíce více než v roce 2009.

Související

příprava na porod

Moderní porod: Pupečníková krev může zachránit život i vyléčit nemoci

Blíží se porod, probíráte se svým lékařem spoustu informací, co vás vlastně v následujících týdnech čeká, a stále si nepřipadáte dost připravená? Takové starosti trápí asi každou nastávající maminku. Dobrou zprávou je, že většinu situací nakonec příroda a lékaři dokáží zařídit tak, že se svého miminka dočkáte i bez dokonalého naplánování. Nicméně existuje pár záležitostí, které je přece jenom dobré promyslet předem, a to je například odběr pupečníkové krve a tkáně pupečníku. Tento krok lze totiž provést pouze v jedinečném okamžiku narození děťátka, a proto je dobré toto rozhodnutí zvážit včas.
těhotenství

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky

Průměrný věk prvorodiček v ČR za posledních pět let klesl o téměř dva roky z 30,7 roku na 28,8 roku. Plně kojených je při propuštění 75 procent dětí, asi pětina dětí je ale v porodnici dokrmována. Vyplývá to z průzkumu projektu Průvodce porodnicemi, o kterém informovala v tiskové zprávě společnost Aperio. Respondentky v on-line dotaznících hodnotily svou porodnici v letech 2017 až 2021, vyplnilo jich ho více než 5200.

Více souvisejících

porody úmrtí

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy