Doplní Barbaru Soudce Ivan? Na TV Barrandov hraje soudce obviněný z přijetí úplatku

Trestně stíhaný soudce Ivan Elischer se jako herec objevil v jednom z pořadů TV Barrandov. Ačkoliv má stanice ve svém programu pořady z prostředí soudu, jako je Soudkyně Barbara nebo Soudce Alexandr, Elischer se objevil v předvánoční epizodě Nebezpečných vztahů.

Ačkoliv se tento pořad tváří jako realita, zpravidla v něm účinkují komparzisté. Už loni některá média upozornila na fakt, že castingové agentury shání účinkující prostřednictvím inzerátů. Z osmapadesátiletého soudce se tak stal padesátiletý podnikatel Roman nakažený virem HIV, jak se ukáže později.

Elischer účast v pořadu potvrdil. Nemohl prý jen tak sedět doma, zatímco je dočasně zbaven funkce soudce. Kvůli trestnímu stíhání zastavil jeho činnost na konci března tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán, od té doby pobírá jen polovinu platu, který se pohybuje kolem 150 tisíc korun. Nedostatek peněz prý v jeho rozhodnutí nehrál žádnou roli.

V pořadech TV Barrandov už Elischer vystoupil několikrát, podle něj jde o uměleckou činnost. Zákon o soudech a soudcích tento způsob přivýdělku striktně nezakazuje. Prezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová k tomu však ve vyjádření pro iDnes výhrady má.

„Jsem přesvědčená, že pořad typu reality show (včetně těch inscenovaných) nedává prostor pro vyjádření případných uměleckých ambicí soudce, a proto by zde neměl vystupovat, v jakékoliv roli,“ uvedla Zemanová v prohlášení.

Soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera v březnu policie obvinila z braní úplatků, za které zmírnil v odvolacím řízení tresty členům vietnamských drogových gangů. V říjnu pak obvinění rozšířili o podezření z vynášení interních informací ze soudní databáze a zpřísnění trestu těm, kteří úplatek dát odmítli.

Elischer obvinění důrazně odmítá a říká, že žádné úplatky nebral. Policisté u něj prý žádné peníze nenašli ani nemohli, protože je nikdy nepřevzal. Zpochybňuje také odposlechy z jeho kanceláře, policie je dle jeho slov pořizovala i ve dnech, kdy postrádala potřebné povolení.

Za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a nadržování mu hrozí až 12 let odnětí svobody. Elischer po svém březnovém zadržení strávil měsíc ve vazbě, policie se obávala, že by ovlivňoval svědky.

Související

Ústavní soud ČR

Ústavní soud zamítl stížnost obžalovaného soudce Elischera

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost obžalovaného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera a Vietnamce Nguyen Quoc Hunga. Obžaloba viní Elischera z toho, že za peníze ovlivňoval rozhodování senátu ve prospěch některých stíhaných Vietnamců.
Jiří Pospíšil

Sováka jsem měl za soudcovskou i odbornou autoritu, jeho kauza mě překvapuje, říká Pospíšil

Je velice znepokojen, že elitní soudci na Vrchním soudu v Praze čelí podezření z korupce. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje za závažné, že po Ivanu Elischerovi je nyní prošetřován i Zdeněk Sovák. „Jeho jméno mě zarazilo, neboť vždy byl vnímaný jako autorita soudcovského stavu, který psal odborné komentáře. Aby jeho kauza neotřásla u veřejnosti důvěrou v justici, je klíčové její rychlé vyřešení. A pokud bude uznán vinným, musí u něj jako u soudce přijít tvrdý trest. Občané nesmějí mít pocit, že má někdo protekci,“ říká pro EuroZprávy.cz Pospíšil.

Více souvisejících

Ivan Elischer (soudce) TV Barrandov Policie ČR televize Hung Quoc Nguyen (kauza Elischer)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy