Obrovská pocta Česku. Češi mohou pojmenovat vlastní planetu

Poprvé v historii budou moci Češi pojmenovat svou planetu. Ta současná má jméno X0-5b. Možnosti nového jména jsou však poměrně omezené.

Ku příležitosti 100 let svého založení spustila Mezinárodní astronomická unie, které je ČR členem, celosvětovou akci IAU100 NameExoWorlds. Každý stát – a to i ty, které nejsou členy unie, má možnost pojmenovat jednu „přidělenu“ exoplanetu, tj. planetu mimo solární systém.

„Každá země – dokonce i státy, které nejsou členy Mezinárodní astronomické unie – pojmenuje celý systém – tedy hvězdu i její exoplanetu, přičemž pojmenování bude mít svá pravidla. Například musí umožňovat logické pojmenování další planety, v případě, že by vědci objevili u dané hvězdy další, dosud neznámou planetu,“ uvedla Soňa Ehlerová, odborná pracovnice Astronomického ústavu Akademie věd ČR, která v tuzemsku zastupuje Mezinárodní astronomickou unii v oblasti popularizace.

ČR takto získala planetu, která nese katalogové označení XO-5b. Vědci ji objevili před jedenácti lety v souhvězdí Rysa. Jedná se o plynnou planetu o něco málo větší než Jupiter. Proto se jí říká „horký Jupiter“. Jde o plynnou planetu jen o málo větší než Jupiter.

Tato planeta je velmi blízko hvězdy velmi podobné, jen o něco málo masivnější, našemu Slunci. Díky tomu rok na planetě trvá jen o něco málo déle než čtyři pozemské dny.

Češi mohou své návrhy dávat na web www.pojmenujexoplanetu.cz. do konce září 2019. V tomto měsíci odborná porota – složená z astronomů, filologů a vědeckých novinářů – posoudí došlé návrhy a vybere finalisty. Z těch pak bude vybírat veřejnost hlasováním. Výsledné názvy exoplanet vyhlásí Mezinárodní astronomická unie v prosinci 2019.

Pojmenování je však poněkud omezeno. Planeta se nesmí jmenovat po žádném politikovi či náboženském vůdci, takže jména jako Václav Havel, Andrej Babiš či Jan Hus nelze použít.

Navrhované jméno se též nesmí vázat k žádné žijící osobě, takže Jaromír Jágr či další známí sportovci a jiné osobnosti se nebudou moci pyšnit planetou. Podmínkou je též, aby případná inspirující osoba byla 100 let po smrti. Tak vypadávají umělci jako Karel Čapek nebo Leoš Janáček.

Podobná akce se uskutečnila už v roce 2015, ale podle jiných pravidel. Do katalogu exoplanet tehdy přibyla tato jména: Brahe, Copernicus a Galileo (podle slavných astronomů; navrhla je nizozemská astronomická unie), Veritate a Spe (latinsky pravda a naděje, navrhla je kanadská astronomická unie) nebo Saffar, Samh a Majriti (středověcí arabští učenci, navrženi astronomickou společností Maroka).

Server Exparts.cz se domnívá, že pokud tomu porota nezamezí a pravidla to dovolí, mohla by planeta být pojmenována po fiktivním největším českém vynálezci a géniovi, Járu Cimrmanovi. Ten dle některých spekulací mohl zvítězit v anketě pořádané v roce 2005 o Největšího Čecha. Z důvodů jeho fiktivnosti byl však vyloučen.

Samotná Ehlerová doporučuje se inspirovat dílem spisovatele J. R. R. Tolkiena, autora fantasy ságy Pán prstenů. Podle ní by mohlo jméno hvězdy být Varda, jméno bohyně, která v Tolkienově světě stvořila hvězdy. Jméno planety by pak mohlo být Eärendil, po otci z Pána prstenů známého Elronda z Roklinky.

Související

Více souvisejících

vesmir češi Jaromír Jágr Jára Cimrman (český velikán a ...)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy