Komunální politika? Obrovský byznys. Dostanou HN za odhalení cenu?

Praha - Redaktoři Hospodářských novin se zaměřili na odměňování politiků na komunální úrovni. Ve svém seriálu Konta X odhalili, jak výnosný je to byznys, a nyní soupeří o novinářskou cenu. Informuje o tom iHNed.cz.

Seriál postoupil až do finále nové novinářské soutěže, která chce odměňovat ty nejlepší a nejpřínosnější články. Se svým pátráním se tak reportéři dostali do kategorie Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek.Zatímco se loni na podzim vedly na pražském magistrátu dlouhé debaty, kdo s kým bude vládnout, Marie Valášková a Radek Kedroň se dali do pátrání. Chtěli zjistit, kolik komunální politici dostávají "bokem" a na kolik si přijdou v dozorčích radách městských firem.Přišli tak například na to, že Petr Hulinský (ČSSD) si od roku 2007 do roku 2009 vydělal v městských firmách minimálně 12,3 milionu korun. Podle výročních zpráv si mohl přijít až na bezmála 19 milionů.Za to, i za další odhalení postoupili až do finále soutěže, kterou letos poprvé pořádá Nadace Open Society Fund Praha."Porota ocenila systematičnost a neúnavnost, s jakou autoři sledují veřejné zástupce a odhalují jejich nekalé praktiky. Porotu také zaujala profesionální důslednost autorů při vedení rozhovorů s aktéry kauzy," vysvětlila členka nadace Marie Peřinová.

Související

Volební sjezd KDU-ČSL 2017

Přestřelka na twitteru. Komentátor odrazoval lidovce od koalice se Starosty

Praha - Komentátor Hospodářských novin David Klimeš se snaží apelovat na KDU-ČSL Pavla Bělobrádka a Starosty a nezávislé Petra Gazdíka, aby nešly do voleb jako volební koalice. Podle něj hrozí, že případné propadlé hlasy půjdou ve prospěch KSČM a hnutí ANO Andreje Babiše. Bělobrádek jeho výtky odmítá, prý akorát odrazuje voliče.

Více souvisejících

hospodářské noviny

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy