Michal Horáček: Máme tu blok Babiš-Zeman a prezident je silnější. Možná půjdu do politiky

Michal Hašek byl v době prezidentské kampaně velmi aktivní, na rozdíl od dalších neúspěšných kandidátů na Hrad ale nekandidoval do Senátu. To by se ale teď mohlo změnit.

Textař Michal Horáček aktuálně studuje Dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Přesto by si podle svých slov netroufl vykonávat funkci ministra kultury. „Ministr kultury je poslední, co se rozdává v koalicích. Ale otázka je, co takový člověk tam může. Je strašně důležité, aby to byla velká osobnost. Kultura dostává na frak,“ varoval v rozhovoru pro DV TV.

Přiznal také, že situace kolem sociálního demokrata Michala Šmardy, kterého prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat, jej velice mrzí. Je ale přesvědčen, že lidi moc nezajímá, kdo tento podceňovaný rezort povede.

Navíc se mu nelíbí, jak funguje duo premiér-prezident. „Mám dojem, že tady je blok prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. Někdy dojde ke střetu, jako v tomto případě, kdy zvítězil prezident Miloš Zeman. Andrej Babiš je vrcholný pragmatik, který nechce mít problémy, kde nemusí. I proto ustupuje prezidentu Zemanovi ve věcech, které nepovažuje za zásadní,“ varuje Horáček s tím, že on sám to za zásadní považuje.

I proto podporuje částečně demonstrace proti Babišovi. „Bylo dobře se sejít a vyjádřit nahlas své požadavky,“ řekl k první demonstraci, které se osobně také zúčastnil. Na ní lidé protestovali i proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové.

Jenže ostatní akce už podle něj byly jiné. „Ale při dalších demonstracích už se demonstrovalo za odstoupení premiéra Andreje Babiše, ale ten mandát demonstranti nemají,“ myslí si Horáček. Zdůraznil však, že Babiše nikdy nevolil a volit nebude. Přesto je prý ale důležité respektovat výsledek svobodných voleb. 

Navíc naznačil, že by se sám mohl do politiky zapojit. Zvažuje totiž kandidaturu do Senátu. „Mám různé nabídky z různých stran, tentokrát jsou seriózní,“ dodal Michal Horáček. V Senátu působí i další Zemanovi soupeři z prezidentské volby – Marek Hilšer, Jiří Drahoš a Pavel Fischer.

Související

Michal Horáček

Horáček: Je důležité, že Pavel vítězí s výrazným odstupem

Je důležité, že prezidentský kandidát Petr Pavel vítězí s výrazným odstupem, řekl ČTK textař Michal Horáček, který dnes přišel Pavla podpořit do jeho štábu v pražském Foru Karlín. Věří tomu, že Pavel projeví respekt vůči všem občanům České republiky. Senátor Pavel Fischer ocenil zvolení člověka, "za kterého se nebudeme muset stydět". 

Více souvisejících

Michal Horáček Andrej Babiš Miloš Zeman Senát ČR

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 49 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

EuroZprávy.cz pořádají podcast na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky

Už dnes, v pátek 26. dubna, pořádá server EuroZprávy.cz podcast s europoslancem za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským. Ve 14:30 na facebookovém profilu serveru EuroZprávy.cz odstartuje debata zaměřená na téma války na Ukrajině a obranyschopnosti České republiky.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy