Extremisté napadli Romy. Soud byl přerušený kvůli bombě

Ostrava - Senát Krajského soudu v Ostravě v pátek odročil jednání v v případu skupiny extremistů, kteří podle obžaloby v roce 2008 v Havířově napadli několik Romů. Jednání bylo odročené na 23. března z procesních důvodů, kdy se nedostavil jeden ze svědků, uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Soudní jednání začalo později kvůli anonymnímu telefonátu, který varoval před nastraženou bombou. Po důkladné prohlídce policie a pyrotechniků jednání sice začalo, ale bylo odročené. Za rasisticky motivované těžké ublížení na zdraví už soud šest mladíků potrestal, Vrchní soud v Olomouci však rozsudek zrušil a vrátil. Dvěma obžalovaným za rasově motivovaný útok na Romy v Havířově-Šumbarku v listopadu 2008 soud uložil nepodmíněné tresty na čtyři roky, mladistvému účastníku útoku tři roky, tři mladíci vyvázli spodmíněným trestem, zbylé dva soud osvobodil. Útoku se zúčastnila skupina 12 mladých lidí, kteří přijeli třemi auty. Policii se podařilo obvinit osm z nich. Karel Takáč a Michal Šebela dostali u krajského soudu nejvyšší tresty - čtyři roky nepodmíněně, mladistvý tři roky ve věznici s dozorem a zákaz vstupu na fotbalové zápasy na území celé republiky po dobu dvou let. Vlastislav Burda a Milan Kasl fungovali jako řidiči a nevystoupili z auta, soud je potrestal tříletou podmínkou s odkladem po dobu pěti let. Bez trestu odešli Libor Maceček a Martin Šebesta, kterým se nepodařilo prokázat, že se útoku zúčastnili. Všem dohromady také soud uložil povinnost zaplatit 274 tisíc korun bolestné jako náhradu škody. Podle obžaloby krátce před půlnoci 8. listopadu 2008 přijel do Havířova třemi auty větší počet mladíků s cílem napadnout náhodně vybrané Romy. Muži maskováni kuklami a kapucemi vyskočili z auta a napadli nejdříve dva nezletilé Romy. Jednoho z nich strhli k zemi, bili ho pěstmi a kopali do celého těla. K útoku podle obžaloby použili i kovovou tyč. Mladík přežil jen díky velmi rychlé lékařské pomoci, z útoku si ponese doživotní následky.

Po útoku pak skupinka nasedla do aut a odjela do havířovské části Prostřední Suchá, kde si poblíž restaurace Národní dům vytipovala dalšího Roma. Začali ho pronásledovat, Romovi se ale podařilo utéct. U hotelového domu Impus ve stejné městské části pak opět vyskočili z aut a pomocí obušků zaútočili na dalšího Roma, který se stihl ukrýt do vrátnice nedaleké ubytovny, kde mu pomohli ukrajinští dělníci, náhodní svědci útoku. Podle očitých svědků šlo o velmi brutální útok. Mezi Romy na Ostravsku tehdy zavládla panika. Mluvilo se o zakládání domobrany a předseda Sdružení Romů severní Moravy Milan Ferenc dokonce vyzval otevřeným dopisem premiéra a další politiky, aby se urychleně zrušily neonacistické organizace. Pohrozil, že jinak dojde k hromadné emigraci Romů z České republiky do Kanady.

Související

Policie ČR, ilustrační foto

Policie obvinila muže, který s nožem vyhrožoval ve škole v Ostravě

Policie pokročila s vyšetřováním incidentu, který řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si tam přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Nyní si vyslechl obvinění. 

Více souvisejících

krimi soudy Romové

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 43 minutami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Íránské rakety dopadají na Izrael

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael stahuje obyvatele do bombových krytů

Izraelské Velitelství domácí fronty vydalo v úterý večer nové pokyny pro obyvatele centrální části Izraele, vyzývající k pobytu v blízkosti bombových krytů nebo jiných chráněných objektů, dokud nebude situace vyřešena. 

včera

včera

Útočí Izrael v Libanonu? Hizballáh tvrdí něco úplně jiného

Libanonské hnutí Hizballáh v úterý prohlásilo, že izraelské jednotky nevstoupily na území Libanonu, navzdory tvrzení Izraele o zahájení částečné ofenzívy na jihu země, zaměřené na pozice Hizballáhu poblíž společné hranice. Uvedl to server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy