Filozof: Kapitalismus také jednou skončí

Praha - Tedy alespoň podle Martina Škabrahy, který byl hostem pořadu Hyde park na České televizi. Tento mladý filosof a vysokoškolský pedagog patří mezi kritiky současné převládající politické teorie – neoliberalismu. Zároveň je řazen mezi ekologické aktivisty.

Škabraha považuje současný systém za nesvobodný. Je to způsobeno tím, že svobody lidí neomezuje pouze stát, ale i trh. Člověk, který nemá finanční prostředky, rozhodně není svobodný ani v tom nejdemokratičtějším státě. Tedy alespoň z neoliberálního hlediska, které západní svět obecně považuje za jediné správné. Část liberalistů však začíná reflektovat skutečnost, že kapitál lidi ovládá. Vzniká tak nový trend levicového liberalismu s ohledem na sociální stát.Myslí si také s ohledem na zkušenosti z historie, že kapitalismus nevydrží věčně. Podle Škabrahy žádná politická teorie nevydržela navěky a kapitalismus nebude jiný. Ani se stavem české politické scény tento mladý filosof a publicista není spokojen. Nešvary české scény je například populismus a fakt, že levicové strany se nedokáží výrazně odlišit od pravice. Obě části politického spektra totiž přijali za vlastní zmíněný neoliberalismus a tím se jim značně snížila manévrovací schopnost v nabízení alternativ. Odmítá ale snahu Holešovské výzvy zrušit politické strany. Bez nich to zkrátka nejde. Strany hledají kompromis mezi různými názory a působí jako zprostředkovatel mezi veřejností a politickou sférou, kde tlumočí názory veřejnosti a tvoří koncepty politické linie. Je však důležité, aby se zvýšila členská základna stran. Pokud budou strany několikanásobně početnější, než je tomu dosud, bude hůře ovlivnitelné rozhodování v rámci strany. Dnes není problém nabrat pár nových členů a zcela zvrátit volbu na místní i krajské úrovni.Co se týče korupčních kauz v politice, které zůstaly nepotrestány, má Škabraha jednoduché řešení. Potrestejte je u voleb a nevolte politiky, na kterých ulpěl stín korupce. Lid totiž zastupují takový lidé, kteří byli právě občany zvoleni. Politická reprezentace de facto odráží stav společnosti.Pro udržitelnost našeho růstu je nutné zaměřit se i více na ekologii. Pokud si zdevastujeme životní prostředí, za chvíli nebudeme mít nic, na čem bychom mohli stavět základy silné ekonomiky. Je tak nutné vzdát se části zisků na úkor ohleduplnosti k přírodě. V minulých parlamentních volbách podpořil Škabraha zelené. „Dnes bych už zelené nepodpořil,“ vyjádřil se v pořadu. Jako nemalý problém českého národa označil fakt, že „Češi se přizpůsobí“. Než aby protestovali proti nespravedlnosti, raději ji akceptují a naučí se v ní žít.

Martin Škabraha hydepark kapitalismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy