Diag Human neuspěl! Exekuce českého majetku nebude

Praha - Společnost Diag Human v USA stáhla svůj návrh na exekuci českého majetku. Celé exekuční řízení tím tak končí, uvedlo v pátek ministerstvo zdravotnictví.

"Předpokládáme, že firma Diag Human vyhodnotila svoji právní pozici v USA jako špatnou s ohledem na velmi podrobné a kvalitně zpracované vyjádření ČR," uvedl 1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek. Dodal, že rozhodnutí firmy dokazuje, že strategie Česka ve sporu je správná a účinná."Z pohledu ministerstva zdravotnictví mohlo hrát roli i špatné PR Diagu Human v USA způsobené zatčením a uvalením vazby na předsedu představenstva firmy Diag Human, pana Michaela Balboi, za finanční podvody právě v USA," připomíná špatnou pověst firmy ministerstvo.Spor státu a společnosti Diag Human se táhne od počátku devadesátých let. Stát měl tehdy společnost poškodit při tendru na zpracovatele krevní plazmy. Zatím poslední výsledek arbitráže je z roku 2008, podle které by měl stát firmě zaplatit bezmála devět miliard korun.Diag Human tvrdí, že tento rozhodčí nález už nabyl právní moci a argumentuje tím, že za stát odvolání proti tomuto verdiktu podepsali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Česká republika je přesvědčená o opaku s tím, že odvolání proběhlo řádně.Diag Human se tak obracel na zahraniční soudy se žádostí o exekuci českého majetku. Česká republika tak o svůj majetek sváděla boj například ve Francii, Lucembursku nebo Rakousku. V poslední jmenované zemi nechal vídeňský soud na návrh Diag Human exekučně zabavit vídeňský soud tři česká umělecká díla. Jejich převoz zpět do Česka se podařil až o několik měsíců později, při takřka partyzánské akci.

Sdílejte článek

Související

Ministerstvo financí

Česko částečně neuspělo v arbitráži s Diag Human, ministerstvo se odvolalo

Česká republika částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži s Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Na základě výsledků arbitráže by tak Česko mělo zaplatit 15,5 miliardy korun. Vláda ale rozhodla o tom, že se Česko proti rozhodnutí odvolá.

Více souvisejících

diag human Exekuce

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy