Neriskujte! Ministerstvo rozdává jednu pokutu za druhou

Praha - Za nelegální práci udělilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) během prvního pololetí letošního roku pokuty v celkovém objemu 106,4 milionu korun. Ministerstvo o tom informovalo v úterý s tím, že během sledovaného období podniklo více než 95 tisíc kontrol a udělilo 1936 pokut.

"Z výsledků kontrol je zřejmé, že jejich cílem je boj proti práci na černo, která okrádá všechny poctivé občany, a ne šikanování živnostníků, jak je některými médii prezentováno," uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s tím, že pokud zaměstnavatel dodržuje pracovněprávní předpisy, nemá důvod se obávat jakékoliv kontroly.V prvním čtvrtletí roku 2012 provedlo MPSV 38 963 kontrol a uložilo 1273 pokut ve výši 73,7 milionu korun. Během čtvrtého až šestého měsíce letošního roku ministerstvo vykonalo 56 329 kontrol, během kterých uložilo 663 pokut v celkovém objemu 32,7 milionu korun."Dalších zhruba 130 milionů korun v uložených pokutách je v současné době projednáváno," doplnil ministr Drábek. Podle jeho slov plánuje MPSV v letošním roce provést celkem až 200 tisíc kontrol zaměřených na ilegální práci.Legislativa platná od ledna 2012 zpřísňuje postih výkonu nelegální práce. Člověku, který pracuje na černo, hrozí postih až 100 tisíc korun. Zaměstnavateli, který přiděluje práci nelegálně, je možné udělit pokutu ve výši 250 tisíc korun až 10 milionů.

Související

důchody

Důchody v lednu stoupnou o nižší stovky korun, potvrzuje to i vládní návrh

Důchody se od ledna 2025 zvýší v průměru o 355 korun. Vyplývá to z návrhu vládního nařízení, který souzní s informacemi uvedenými v červencové tiskové zprávě ministerstva práce a sociálních věcí o plánovaném růstu důchodů. Návrh počítá i s tím, že o čtyři desetiny procenta vzrostou příplatky pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. 

Více souvisejících

Ministerstvo práce a soc. věcí pokuty

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy