Za dluhy vyšší odměny? Členové zadluženého Kongresového centra dostanou přidáno

Praha - Valná hromada Kongresového centra (KCP) v působnosti Rady hlavního města schválila navýšení odměny pro členy dozorčí rady a představenstva. Členové dozorčí rady dostanou osm až deset tisíc a v případě představenstva se jedná o 16 až 24 tisíc korun, sdělil v úterý radní Václav Novotný (TOP 09).

"Ti lidé nesou obrovskou odpovědnost a soudím, že nemohou být nadále odměňováni ve výši dva tisíce korun měsíčně. Při té odpovědnosti, kterou nesou, my potřebujeme, aby byli nějakým způsobem motivování," odůvodnil radní pro kulturu Novotný. Současně dodal, že nové odměny jsou nižší než v jiných podobných společnostech.KCP je dlouhodobě zatíženo neřešeným dluhem. Na letošní dubnovou splátku ve výši 3,15 milionu eur půjčilo centru ministerstvo financí. Rezort zaplatí splátku i v příštím roce. V loňském roce půjčila Praha KCP na splátku dluhu 77 milionů korun. Stejně tak předloni poskytla finanční injekci ve výši 100 milionů korun.Bývalé vedení města přišlo s návrhem, že zadluženému Kongresovému centru pomohou firmy Penta Group a Zátiší Catering Group. Plán na oddlužení spočíval v prodeji zbytného majetku KCP, což je hotelový komplex, Business centrum Vyšehrad a volné pozemky. Hlavní budova KCP měla zůstat v majetku města.Centrum nedokáže splácet své dluhy a hrozí, že zkrachuje. Dluh i s úroky se pohybuje kolem dvou miliard korun a město je musí splatit do roku 2014. Podle bývalého náměstka primátora Milana Richtera (ODS) dluhy vznikly v letech 1998 až 2000 kvůli pořádání zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000 a následně summitu NATO.

Související

Kongresové centrum

V pražském Kongresovém centru vznikne očkovací místo proti koronaviru

Obyvatelé v hlavním městě se budou moci nechat očkovat proti koronaviru v chystaném očkovacím centru v Kongresovém centru Praha (KCP). Chce ho tam vybudovat pražský magistrát. Kapacita bude variabilní od 200 do 1000 lidí denně. Zkušební provoz začne v březnu. ČTK to dnes řekla městská radní Milena Johnová (Praha Sobě).
Kongresové centrum Praha

Kongresy, veletrhy a eventy živoří. Kvůli pandemii mohou přijít o 100 miliard korun

Spotřeba, tedy útraty účastníků a za účastníky kongresového,veletržního a eventového průmyslu může letos kvůli krizi klesnout o více než 71 procent, propad může být přes 100 miliard korun. Vyplývá to ze studie společnosti Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism a Českou eventovou asociaci, kterou zástupci sektoru dnes představili novinářům.

Více souvisejících

kongresové centrum praha

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy