Amnestie u soudu! Padají první žaloby na Klausovo rozhodnutí

Praha – O záměru několika veřejně známých obyvatel Česka podat na Václava Klause trestní oznámení kvůli amnestii jsme vás v minulých dnech již informovali. Nyní bylo potvrzeno první podání trestního oznámení na Městské státní zastupitelství v Praze.

To, že se  Městské státní zastupitelství v Praze zabývá prvním případem podání trestního oznámení v souvislosti s udělením prezidentské amnestie také potvrdila deníku Aktuálně.cz  jeho mluvčí Štěpánka Zenklová.

„Obdrželi jsme podání v souvislosti s amnestií, státní zástupce jej nyní vyhodnocuje," uvedla bez dalších podrobností.Prezident Václav Klaus je za rozsah vyhlášení dílčí amnestie prakticky od 1. ledna doslova cupován politickými kolegy, ale také obyvatelstvem země. Asi nikdo mu nyní nemůže odpustit rozsah amnestie, který se dotýká velkých kauz a v nich zúčastněných lumpů, kteří budou tímto prezidentovým krokem očištěni a zbaveni potrestání.Amnestie na kauzy tunelování pobuřují

Sem spadají kauzy typu Union Banka, H-systém a další případy podezření na hospodářské kriminality, které tak zůstanou nedořešeny. Lidé si nedokáží logicky tento prezidentův krok odůvodnit a ani on sám doposud nevystoupil v žádné televizi a ani tištěném či elektronickém deníku, kde by své kroky odůvodnil logickým způsobem.

Například pád Union banky, při kterém přišlo 130 tisíc lidí o téměř 17 miliard korun, byl přitom označovaný za učebnicový příklad tunelování, píše Aktuálně.cz.

V souvislosti s amnestií se chystá vlna nevole také na Vládu České republiky. Opoziční ČSSD chystá hlasování o nedůvěře vlády a to proto, protože považuje za spoluzodpovědného při stvrzení tohoto prezidentova kroku svým podpisem také premiéra Petra Nečase. Od kroku prezidenta se distancovala i vládní TOP 09.

Lidé se bouří, 82,2% obyvatel ČR s ní nesouhlasí

Nehledě na to, že proti amnestii vznikly na Facebooku mnohé online petice, například s názvem „Nesouhlasíme s Klausovou amnestií", která má v tuto chvíli již přes 220 tisíc podepsaných občanů.S rozsahem prezidentské amnestie nesouhlasí 82,2 procenta Čechů. Odmítavý postoj panuje napříč celou ČR. Neliší se ani s ohledem na věk nebo dosažené vzdělání. Téměř 90 procent dotázaných si myslí, že by měl prezident amnestie detailně zdůvodňovat. Uvádí ČTK s odvoláním na bleskový průzkum, který pro Českou televizi provedla společnost Median.Rozsah amnestie je šokujícíVěznice k sobotnímu poledni na základě amnestie propustily 5807 odsouzených. S odvoláním na internetové stránky vězeňské služby to uvedla agentura ČTK. Nejvíce vězňů, a to 353, odešlo ze Stráže pod Ralskem. Více než 300 odsouzených opustilo také věznici v Ostrově. V pátek odpoledne hlásila vězeňská služba 5232 propuštěných vězňů. Někde se již dostali na svobodu všichni amnestovaní, v jiných věznicích zbývá propustit několik jednotlivců či nejvýše desítek vězňů.

Ministerstvo spravedlnosti původně zveřejnilo odhad, že amnestie zahrne 7416 odsouzených vězňů. Rozdíl mezi ministerským odhadem a reálně propuštěnými lidmi může být podle ministerstva v tom, že předběžné propočty zahrnovaly i vězně, na které se sice vztahují podmínky amnestie, avšak kteří si zároveň odpykávají i další trest odnětí svobody, a proto nadále zůstanou za mřížemi.

Amnestie se podle odhadů ministerstva dotkne nějakým způsobem více než 32 tisíc lidí, připomíná ČTK. Vedle propuštěných vězňů a lidí s uloženým trestem domácího vězení či obecně prospěšných prací se amnestie vztahuje také na přibližně 14 500 podmíněně odsouzených, jimž soud uložil dohled úředníka Probační a mediační služby.

Související

Pavel Blažek

Ministr Blažek prozradil, jestli Zeman plánuje vyhlásit amnestii

V současné době se podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) nepřipravuje amnestie ke konci mandátu prezidenta Miloše Zemana. Řekl to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. V polovině prosince uvedl i sám prezident, že amnestii do konce svého mandátu nevyhlásí. K vyhlášení amnestie na rozdíl od prezidentské milosti by potřeboval spolupodepsání premiérem.
Miloš Zeman

Zeman neplánuje napodobit Klause, amnestii nechystá

Prezident Miloš Zeman dnes jednoznačně vyloučil, že by do konce prezidentského mandátu vyhlásil amnestii. V rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu zopakoval svůj názor, že milosti mají být udíleny selektivně. Zároveň obhajoval svou milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka

Více souvisejících

amnestie Václav Klaus trestní oznámení

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

Zemřel Arthur L. Irving, kanadský miliardář a naftař

Podle tiskové zprávy společnosti Irving Oil zemřel v pondělí ve věku 93 let Arthur L. Irving, emeritní předseda a bývalý prezident společnosti.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy