Vzpomínáte si na kauzu uplácení na SFŽP? Drobilova exporadce Knetiga soud definitivně osvobodil

Praha - Odvolací pražský městský soud dnes s definitivní platností osvobodil Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila. Zprostil ho obžaloby z nepřímého úplatkářství. Muž podle státního zastupitelství požadoval úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách.

Obžaloba tvrdila, že Knetig sháněl "černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 prý nabídl při schůzce v restauraci členovi představenstva Komerční banky Vladimíru Jeřábkovi, aby sponzoroval ODS. Za to mu sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf fondu Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.Odvolací senát potvrdil únorový verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, podle kterého na exporadcovo odsouzení chyběly důkazy. Podle předsedy senátu Vladimíra Cvetlera ani z výpovědi Jeřábka, ani z nahrávek nevyplynulo, že by Knetig požadoval úplatek. "My můžeme pochybovat o tom, zda jednání obžalovaného bylo standardní a zda opravdu pro ODS nechtěl peníze, ale pouhé podezření nestačí k tomu, aby byl uznán vinným," prohlásil soudce.Michálek navíc podle Cvetlera původně vznesl obvinění proti náměstkovi SFŽP Dušanu Fibingrovi. Když se však ukázalo, že u jednání se zástupcem banky vůbec nebyl, obrátil teprve někdejší ředitel fondu svoji pozornost na Knetiga. Prvoinstanční soud pak upozornil i na to, že byl za instituci odpovědný Drobil, nikoli jeho poradce."Jsem ráda, že i odvolací soud nám dal zapravdu," řekla po skončení jednání novinářům Knetigova advokátka Leona Žáková. "Myslím, že výrok je naprosto jasný - klient je nevinný," dodala. Naopak žalobkyně Hana Andělová uvedla, že zváží, zda se proti verdiktu nedovolá k Nejvyššímu soudu. Vyčká ale na písemné vyhotovení dnešního rozhodnutí.-----

Martin Knetig (18. srpna 1972) je český podnikatel. V 90. letech 20. století působil jako likvidátor a nucený správce. Od roku 2004 soukromě podnikal.

V roce 2010 působil jako poradce ministra životního prostředí Pavla Drobila, který byl nucen rezignovat pro podezření z korupce v prosinci 2010. V srpnu 2011 byl Knetig protikorupční policií obviněn z trestného činu nepřímého úplatkářství, když se pokoušel získávat nelegální finance pro ODS. Podle policie měl nabídnout členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval občanské demokraty výměnou za to, že zajistí uložení peněz ze Státního fondu životního prostředí na účet této banky.

Ačkoli státní zastupitelství opakovaně Knetiga obžalovalo z nepřímého úplatkářství, příslušný soud opakovamě stíhání bez hlavního líčení zastavil ale odvolací soud naopak rozhodnutí o zastavení hned dvakrát zrušil. Napotřetí soudní líčení v srpnu 2012 proběhlo přečtením obžaloby, výslechem několika svědků a výrokem Knetiga, že obvinění odmítá. Podle soudu se sice Knetig scházel s členem představenstva Komerční banky, ale nepodařilo prokázat, že mu nabídl, aby sponzoroval ODS. Odvolací senát pražského městského soudu v listopadu 2012 však prvoinstanční rozsudek zrušil a vrátil kauzu k projednání Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

Související

Stíhání Drobilova exporadce Knetiga za korupci bylo zastaveno

Stíhání Drobilova exporadce Knetiga za korupci bylo zastaveno

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 zastavil trestní stíhání Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Informaci agentuře Mediafax v úterý potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Více souvisejících

Martin Knetig Pavel Drobil Libor Michálek

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy