V Duchcově měli válku! Extremisté z DSSS se střetli s policií. Pět zraněných, z toho dva policisté

Duchcov - V Duchcově na Teplicku se několikrát střetli těžkooděnci a příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Vzduchem létaly kameny a lahve, policisté použili pyrotechniku, slzný plyn i vodní dělo. Podle policie zranění utrpělo pět lidí, z toho dva policisté. Jeden z těžkooděnců zůstal na zemi a do bezpečí mu museli pomoci jeho kolegové. Mezi zraněnými je i jeden fotograf, kterého trefili kamenem do hlavy. Ve všech případech jde o tržná poranění.

Podle mluvčí policie Šárky Poláčkové DSSS akci oficiálně ukončila v 17:30, pravicoví extremisté se ale zatím stále pohybují po městě. Policie zadržela devět lidí a 34 různých zbraní, hlavně baseballové pálky a různé nářadí.V Duchcově na mítink DSSS přišlo zhruba 1000 příznivců strany, nedaleko nich se sešlo zhruba 200 Romů a jejich zastánců. Shromáždění DSSS začalo asi v 15:15 projevem předsedy strany Tomáše Vandase před budovu rozbořeného starého nádraží, kterou ozdobili vlajkami a transparenty. Vandas přirovnal situaci v Duchcově ke Šluknovskému výběžku před necelými dvěma roky. Tehdy v ulicích demonstrovaly tisíce lidí a zasahovali tam i policejní těžkooděnci včetně vodního děla a jízdní policie.Zásah byl nutný i dnes v Duchcově. Před 16:00 se radikálové vydali na plánovaný pochod městem, někteří z nich se přitom pokusili prolomit policejní kordón, aby se dostali k Romům. Policie ale obě skupiny od sebe udržela. Extrémisté se poté odklonili z plánované trasy a začali házet kameny a lahve na policisty, kteří následně proti nim zasáhli. Necelá polovina pravicových radikálů se vrátila na náměstí, kde byli Romové a skandovali "Puste nás na ně!". Poté se ještě jednou vydali na pochod městem a znovu se střetli s policisty.Pohyb lidí po městě sledovali od dopoledne téměř na každém rohu policejní hlídky včetně antikonfliktního týmu. Na příjezdu do města policisté zabavili nářadí i baseballové pálky. Podle náměstka krajského policejního ředitele a velitele dnešního zásahu Bohumila Kotase jsou připraveni i policejní koně."Máme informace o tom, že do města míří příznivci pravicových i levicových hnutí," řekla novinářům krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Vlajka sdružení Antifa, jehož přívrženci už se několikrát dostali na podobných akcích do střetu s příznivci DSSS, visí u podia na křižovatce ulic, kde v květnu skupina romských útočníků napadla manželský pár. Po tomto útoku v Duchcově nálada přerostla v protesty několika stovek lidí na konci května. Právě na místě útoku sdružení Konexe pořádá shromáždění za lepší sousedské vztahy, kde vystupují místní písničkáři a kapely a je tam i program pro děti.

Související

Ministerstvo vnitra ČR

Extremismus v ČR? Neonacisté jsou rozdrobení, anarchisté početně slabí, uvádí zpráva

Pravicově extremistické hnutí bylo loni výrazně fragmentované. Radikální levice byla nadále početně slabá, dominovala jí anarchistická scéna. Uvádí to výroční pravidelná zpráva o extremismu, kterou zpracovalo ministerstvo vnitra a kterou má ČTK k dispozici. Počet extremistických trestných činů po dřívějším poklesu meziročně vzrostl o deset na loňských 153, policie objasnila 102 z nich.

Více souvisejících

dsss Romové Policie ČR

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelská armáda zahájila pozemní útok na Libanon

Izrael informoval Spojené státy o tom, že provádí „omezené“ pozemní operace v Libanonu a že na severní hranici vyhlásil uzavřené vojenské zóny, uvedl server Times of Israel

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy